Meseterápiás workshop - Andersen, A fülemüle

gyermekfelügyelettel

Meseterápiás workshop, örökzöld, piros bogyó

Január egy csupasz hónap. Hideg, színtelen és kemény. A természetből is csak a lényeg látszik: sötét termőföld és levelek nélküli fák. Uralkodó asztrológiai szimbóluma a föld jegyű Bak, amely az emberben lévő fegyelmet, a tartást, a kitartást képviseli. A világhoz való hozzáállásában a teljesítmény, a munka és "az élet feladat és kötelesség" eszméje dominál.

Andersen A fülemüle című meséje megmutatja, hogyan működik egy olyan társadalom, ahol a fegyelem, a teljesítmény és a siker fontosabb, mint a szabadság. És azt is megtudhatjuk, mi lesz annak az embernek a sorsa, aki a külsőségek mentén rendezi be az életét és a látszatokban él.

„A kínai császár palotája olyan gyönyörű volt, hogy csodájára járt az egész világ: ritka fajtájú, drága porcelánból rakták a falait, legmagasabb tornya hegyétől egészen a földig. Gyönyörűséges szép volt ez a porcelán palota, de olyan kényes, olyan törékeny, hogy csak nagy vigyázva nyúlhattak hozzá. Kertjében csodálatos virágok nyíltak; a legszebbeken ezüstcsengettyűk hintáztak, s megcsendültek, ha valaki arra ment, hogy figyelmeztessék a virágok szépségére. Csudákkal teli kert volt a kínai császár kertje; olyan messzire nyúlt, hogy maga a kertész sem tudta a végét. Ha igen nagyon sokáig ment benne az ember, rengeteg erdőbe ért, ahol mély tavak csillogtak az öreg fák alatt. Az erdő egészen a tengerpartig húzódott, s a vízre hajló fák alá bevitorlázhattak a tengerjáró, nagy hajók.”

Érdekel