Idegen tollak

Kárpát Zsolt / Győr+ / 2021‑05‑17

Május 12-én ünnepeljük az ápolók és ápolónők világnapját. A már több mint egy éve tartó koronavírus-járvány hatalmas kihívás elé állította az egészségügyben dolgozókat. Ezért különösen fontos kiemelni a betegágy mellett dolgozók emberfeletti teljesítményét. Csordás Adrienn, a Petz Aladár Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója úgy tapasztalja, hogy a koronavírus harmadik hulláma fizikailag és mentálisan is megviselte a győri kórház valamennyi munkatársát, de hétről hétre javul a helyzet.

Dr. Simanovszky Zoltán / 2021‑05‑09

Akit érdekel a vakcinák hatásmechanizmusa nézze meg a Zállatorvos legújabb vieóját ebben a témában. Zoli a tőle megszokott sajátos hummorával mutatja be nekünk, melyik, hogyan "működik". 

Egy kis vidámság nem túl vidám témában. Köszönjük, Zoli!

"Egészség! Tovább élsz tőle!"

Shona Innes, Agócs Irisz / 2021‑05‑07

Mai nap emlékezzünk meg Az anya nélkül nevelkedő gyermekekről. Nehéz erről beszélni, írni még nehezebb. Sajnos a járvány miatt idén hangsúlyosabb lett a gyász a gyermekek esetén, mint a korábbi években. Ha gyermekednek a veszteséggel kell szembenéznie Enyedi Dóri ajánlásával szeretnénk nektek bemutatni egy könyvet:

Az élet olyan mint a szél

A halál tabu. Félelem lengi körül. Félünk az érzéseinktől, félünk kimutatni azokat, félünk időt szánni rá.

Shona Innes és Agócs Irisz mesekönyve segítő kezet nyújt gyermeknek és felnőttnek egyaránt. Rendkívüli érzékenységgel és természetességgel nyúl a témához. Egyszerre mutat finoman utat és ad teret a fantáziának is ezzel lehetővé téve az olvasónak hogy a lelke kicsit meg tudjon nyugodni.

Győri Pagonyban megtaláljátok a könyvet.

A középiskolások úgy érzik, a legjobb éveiket veszi el a járvány

Németh Barbara, wmn.hu / 2021‑04‑01

Volt már olyan érzésed, hogy akárkivel beszélgetsz, mintha az egész járványhelyzet neki lenne a legnehezebb? Az egyedülállóknak, az egyszülős családoknak, az egészségügyben dolgozóknak, az érettségizőknek, az elsőéveseknek – és még csak az e-betűsöket sorolom. Nem szándékunk a „kinek rosszabb” versenybe nominálni senkit, mindenki harcol a saját viharaival. Ennek az írásnak az a célja, hogy megnézzük, mit él meg egy tizenéves, aki szinte szobafogságban keresi önmagát, küzd a felnőtté válással, a saját határainak, identitásának megtalálásával. Kerék Rebeka, 18 éves fiatal mesélt szabadidőről, pihenésről, magányról és unalomról Németh Barbara pszichológus-gyerekjogi szakembernek, a Hintalovon Alapítvány munkatársának.

wmn.hu / 2021‑02‑16

A király lánya, a juhász felesége, a szegénylegény anyja… a lányok szinte csak háttérszereplői lehetnek az óvodai meséknek?

A királylány, aki legyőzi a sárkányt? Van ilyen bizonyára, de az óvodai mesékben a női szereplők még ma is elsősorban a lány-feleség-anya-öregasszony szerepkörökben lelhetők fel a hős férfiak viszonylatában. Ez pedig azért lehet gond, mert a mesék lehetőségeket mutatnak fel a gyerekeknek. (Vagy vesznek el tőlük akár.) Hogy milyen egyéb következtetésekre jutott szerzőnk, és mi lehetne a megoldás az óvodapedagógus szakértő szerint? Olvassátok el ezt a nagyon érdekes írást!

HirCity / 2020‑12‑29

Ápoló, vezető, fáradhatatlan szervező, folyamatosan tanuló, emberszerető, hivatás tudattal élő ember Csordás Adrienn, aki 1997 óta nagyívű szakmai pályájával kiérdemelte a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház legmagasabb elismerését, a Nyári László-díjat.

Gratulálunk, Csadri!

diabforum.hu / 2020‑11‑14

Ma van a Cukorbetegség világnapja.

A 2020-as kampány mottója az „Az ápoló és a diabétesz", amellyel a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) arra hívja fel a figyelmünket, hogy milyen fontos és meghatározó szerepet töltenek be az ápolók a cukorbetegek ellátásában, gondozásában.

Bánlaki D. Stella / 2020‑11‑05

A koronavírus nem csak a testi egészségünket veszélyezteti, hanem egyre jobban kihat a lelki egészségünkre is.

Gondoljunk csak bele! Az állandó stressz, aggodalom alapjáraton hatással van az egészségünkre. Ezt pedig most tovább fokozza a vírus helyzet miatt kialakult bizonytalanság és félelem. Sajnos sokakat a vírus nem csak egzisztenciálisan érint, hanem egészségileg is vagy esetleg hozzátartozóként, gyászolóként... Sokszor nehéz a panaszokat, betegséget elfogadni vagy feldolgozni.

Éppen ezért döntünk úgy, hogy egyéni és csoportos lehetőséget nyújtunk a vírusfertőzéssel kapcsolatos felmerülő testi lelki problémák, gyász feldolgozására. Fontos, hogy lelkileg is erősek maradjunk! Hiszen muszáj megőriznünk a lelki egyensúlyunkat ahhoz, hogy fizikailag is erősek maradjunk és legyőzzük a vírust minden szempontból!

HírCity / 2020‑09‑25

5 megyét ellátó járványkórházi feladatokat lát el szeptember első napjai óta a győri Petz Aladár kórház, ahol a mai napon kialakították a 30 ágyas COVID intenzív ellátási központot. A centrum működtetését 15- 17 intenzív szakorvos és 70-80 szakdolgozó képes maradéktalanul ellátni. A győri járványkórház saját szakembergárdája - már most látható - nem lesz elegendő a feladat ellátásához.

Hir City / 2020‑09‑16

Ugrásszerűen megnőtt Győr-Moson-Sopron megyében a COVID fertőzöttek száma.

A győri Petz Aladár Megyei Kórház tapasztalatai szerint a vírus most a gyerekek és fiatalok körében terjed. Ők fertőzhetik meg szüleiket, akik karanténba kerülhetnek, a munkából kieshetnek.

Veszélyeztetik nagyszüleiket, ezért ismét fontos a távolságtartás, a maszk viselése és rendszeres fertőtlenítése, és a gyakori kézfertőtlenítés.

Győr+ Némedi-Tóth Zsófia / 2020‑09‑09

A már hagyománynak számító vándorbölcsőt idén a Születés Hete Fesztivál keretében adták át a TudásÉpítők központjában. Az előző kisbaba, Sebi már kinőtte a bölcsőt, nem volt biztonságos számára, ezért új gazdát kerestek neki.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a tervezett, kívánt babák megszülessenek Magyarországon. Tevesz-Fejes Zsófia, a csoport győri vezetője elmondta, hogy már tizenegyedik éve dolgoznak ezért a jó ügyért, 2017 óta országos mozgalomként – így Győrben is – különböző programokkal, kezdeményezésekkel. Ilyen többek között a vándorbölcső program, amely három éve indult el, és már az ötödik kisbaba veszi birtokba a kiságyat.

Győr+ / 2020‑06‑29

Semmelweis-nap alkalmából gratulálunk Ványik Tündének, a TudásÉpítők egyik alapítójának, a győri kórház osztályvezető ápolójának és minőségbiztosítási munkatársának! Tündét a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Semmelweis ünnepségén dr. Dézsi Csaba András polgármester elismerésben részesítette a világjárvány elleni védekezésben és a betegellátásban végzett kiemelkedő munkájáért.

Gratulálunk az elismeréshez! Büszkénk vagyunk Rád!

Gratulálunk minden díjazottnak!