Idegen tollak

wmn.hu / 2021‑02‑16

A király lánya, a juhász felesége, a szegénylegény anyja… a lányok szinte csak háttérszereplői lehetnek az óvodai meséknek?

A királylány, aki legyőzi a sárkányt? Van ilyen bizonyára, de az óvodai mesékben a női szereplők még ma is elsősorban a lány-feleség-anya-öregasszony szerepkörökben lelhetők fel a hős férfiak viszonylatában. Ez pedig azért lehet gond, mert a mesék lehetőségeket mutatnak fel a gyerekeknek. (Vagy vesznek el tőlük akár.) Hogy milyen egyéb következtetésekre jutott szerzőnk, és mi lehetne a megoldás az óvodapedagógus szakértő szerint? Olvassátok el ezt a nagyon érdekes írást!

HirCity / 2020‑12‑29

Ápoló, vezető, fáradhatatlan szervező, folyamatosan tanuló, emberszerető, hivatás tudattal élő ember Csordás Adrienn, aki 1997 óta nagyívű szakmai pályájával kiérdemelte a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház legmagasabb elismerését, a Nyári László-díjat.

Gratulálunk, Csadri!

diabforum.hu / 2020‑11‑14

Ma van a Cukorbetegség világnapja.

A 2020-as kampány mottója az „Az ápoló és a diabétesz", amellyel a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) arra hívja fel a figyelmünket, hogy milyen fontos és meghatározó szerepet töltenek be az ápolók a cukorbetegek ellátásában, gondozásában.

Bánlaki D. Stella / 2020‑11‑05

A koronavírus nem csak a testi egészségünket veszélyezteti, hanem egyre jobban kihat a lelki egészségünkre is.

Gondoljunk csak bele! Az állandó stressz, aggodalom alapjáraton hatással van az egészségünkre. Ezt pedig most tovább fokozza a vírus helyzet miatt kialakult bizonytalanság és félelem. Sajnos sokakat a vírus nem csak egzisztenciálisan érint, hanem egészségileg is vagy esetleg hozzátartozóként, gyászolóként... Sokszor nehéz a panaszokat, betegséget elfogadni vagy feldolgozni.

Éppen ezért döntünk úgy, hogy egyéni és csoportos lehetőséget nyújtunk a vírusfertőzéssel kapcsolatos felmerülő testi lelki problémák, gyász feldolgozására. Fontos, hogy lelkileg is erősek maradjunk! Hiszen muszáj megőriznünk a lelki egyensúlyunkat ahhoz, hogy fizikailag is erősek maradjunk és legyőzzük a vírust minden szempontból!

HírCity / 2020‑09‑25

5 megyét ellátó járványkórházi feladatokat lát el szeptember első napjai óta a győri Petz Aladár kórház, ahol a mai napon kialakították a 30 ágyas COVID intenzív ellátási központot. A centrum működtetését 15- 17 intenzív szakorvos és 70-80 szakdolgozó képes maradéktalanul ellátni. A győri járványkórház saját szakembergárdája - már most látható - nem lesz elegendő a feladat ellátásához.

Hir City / 2020‑09‑16

Ugrásszerűen megnőtt Győr-Moson-Sopron megyében a COVID fertőzöttek száma.

A győri Petz Aladár Megyei Kórház tapasztalatai szerint a vírus most a gyerekek és fiatalok körében terjed. Ők fertőzhetik meg szüleiket, akik karanténba kerülhetnek, a munkából kieshetnek.

Veszélyeztetik nagyszüleiket, ezért ismét fontos a távolságtartás, a maszk viselése és rendszeres fertőtlenítése, és a gyakori kézfertőtlenítés.

Győr+ Némedi-Tóth Zsófia / 2020‑09‑09

A már hagyománynak számító vándorbölcsőt idén a Születés Hete Fesztivál keretében adták át a TudásÉpítők központjában. Az előző kisbaba, Sebi már kinőtte a bölcsőt, nem volt biztonságos számára, ezért új gazdát kerestek neki.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy a tervezett, kívánt babák megszülessenek Magyarországon. Tevesz-Fejes Zsófia, a csoport győri vezetője elmondta, hogy már tizenegyedik éve dolgoznak ezért a jó ügyért, 2017 óta országos mozgalomként – így Győrben is – különböző programokkal, kezdeményezésekkel. Ilyen többek között a vándorbölcső program, amely három éve indult el, és már az ötödik kisbaba veszi birtokba a kiságyat.

Győr+ / 2020‑06‑29

Semmelweis-nap alkalmából gratulálunk Ványik Tündének, a TudásÉpítők egyik alapítójának, a győri kórház osztályvezető ápolójának és minőségbiztosítási munkatársának! Tündét a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Semmelweis ünnepségén dr. Dézsi Csaba András polgármester elismerésben részesítette a világjárvány elleni védekezésben és a betegellátásban végzett kiemelkedő munkájáért.

Gratulálunk az elismeréshez! Büszkénk vagyunk Rád!

Gratulálunk minden díjazottnak!

Kisalföld / 2020‑06‑27

Nagyon büszkék vagyunk Csordás Adriennre, egyik alapítónkra és a győri Petz Aladár Kórház ápolási igazgatójára, akit tegnap Szent László díjjal tüntettek ki. A Díjat a vezetőként és ápolóként végzett magas színvonalú munkájáért, kimagasló oktatói és előadói tevékenységéért kapta.

Adrienn köszönő beszédében felhívta figyelmét arra, hogy idén ünnepeljük az ápolók évét. Ezúton szeretnénk mi is hangot adni, minden ápolónak, egészségügyi és egészségügyben dolgozónak! Köszönjük, hogy vagytok!

Gratulálunk minden díjazottnak!

Petz Aladár Megyei Oktatókórház / 2020‑05‑29

A Petz Magazin

Koronavírus, testközelből

Hogyan kell gyógyítani egy addig ismeretlen betegséget?

Mit éreznek az orvosok, amikor egy sci-fi kellős közepében találják magukat? Szubjektív beszámoló a COVID Tüdőosztály három hónapjáról.

WNM Life, Tóth Flóra / 2020‑05‑28

A gyereknevelésnek vannak sarkalatos pontjai, amelyek végigkísérik a család életét a születéstől a gyerekek kirepüléséig, sőt, akár tovább is. Az egyik ilyen az etetés, evés, ami az első pillanattól fontos, és rengeteg olyan új helyzetet és döntést szül, amin elcsúszhatunk. Csakhogy mást jelent az „elcsúszás” a bizonytalan szülőnek, és mást jelent annak a szakembernek, aki csomó dologban sokkal megengedőbb – ez jó hír. Ami viszont kevésbé jó, hogy az az étkezési minta, amit a gyerekünknek adunk, még az unokáink étkezési szokásait is meg fogja határozni. Cserébe a legtöbb elcsúszást vissza is lehet csinálni, ha megvan a szándék, és esetleg a segítség is hozzá.

Tóth Flóra Durányik Réka szülő-csecsemő kapcsolattal is foglalkozó gyermekpszichológussal beszélgetett.

Nők Lapja, V. Kulcsár Ildikó / 2020‑05‑20

Ahogy az egész ország, úgy a Nők Lapja szerkesztősége is hálás minden orvosnak, ápolónak, segítőnek, aki hősiesen helytáll a jelenlegi helyzetben. Rendhagyó címlappal és címlapinterjúval szeretnénk kifejezni elismerésünket az óriási erőfeszítésért, áldozatért és személyes kockázatvállalásért.

Petz Aladár Megyei Oktatókórház / 2020‑04‑24

A Petz Magazin legújabb számában

Bajtársakká váltunk

A Petz-kórház és a megyei mentőszolgálat együttműködése sok évtizedes.

Tanultunk eddig is egymástól, osztoztunk az örömekben, a sikerekben,s persze ugyanúgy a fájdalmas veszteségekben is.