Hónapok óta betegek, van, aki mégsem hisz nekik

Figyeljünk oda a long-covidos gyerekekre, mert sok százan vannak

Itt olyan hivatkozásokat gyűjtünk, amiket tevékenységünk szempontjából fontosak tartunk,
melyek a szakma szerint hitelesek, és közérthető formában írják le az adott kérdéskört, vagy közérdekű információt tartalmaznak. Vagy egyszerűen csak kedvelünk.

Milanovich Domi / 2021‑10‑27

Elterjedt nézet, hogy a gyerekek többsége könnyen átvészeli a Covidot. Ez szerencsére így van. Ám kutatások szerint minimum tizennégy százalékuk elhúzódó tüneteket mutat: akár azok is, akik nem is tudtak a fertőzöttségükről, mert lábon hordták ki a vírust. A long-covidos gyerekek mintegy tíz százaléka hónapokon át tartó, súlyos panaszokról számol be. Megváltozhat a szag- és ízérzékelésük, emiatt nehezebben esznek vagy az „agyi köd” miatt romlik az iskolai teljesítményük. Serdülők, akik korábban versenyszerűen sportoltak, most alig bírnak felöltözni vagy felmenni az első emeletre anélkül, hogy kifulladnának. Bár a szakemberek ma még nem tudják, pontosan mitől és hogyan alakul ki a long-Covid, illetve milyen szerepet játszanak benne pszichés tényezők, egy biztos: a gyerekek szenvedése valós, és csak úgy tudunk segíteni nekik szülőként, pedagógusként, ha képben vagyunk.

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Bókay Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársaival, dr. Garai Réka és dr. Herczeg Vivien gyermekorvos-rezidensekkel, Máté Orsolya klinikai szakpszichológussal, valamint érintettekkel beszélgetett Milanovich Domi.