Írásaink

 / 2021‑02‑22

Réka, dietetikus munkatársunk, ma egy újabb superfoodot hozott el Nektek, ismerjétek meg a chia magot:

Superfoodként lett ismert, a legtöbb élelmiszerboltban elérhető áron beszerezhető a chia mag, más néven azték zsályamag.

 / 2021‑02‑20

Nyújtás a fókuszban - Ez a címe Vass Zsófia gyógytornász munkatársunk legújabb írásának. Olvassátok el, fogadjátok meg tanácsait!

A mai témánkat bizony hajlamosak vagyunk félvállról venni és csak akkor foglalkozni vele, amikor már igazán kényelmetlenül érezzük magunkat, pedig a rendszeres nyújtás elengedhetetlen az izmok hatékony működéséhez.

 / 2021‑02‑13

Egyre gyakrabban találkozni a kifejezéssel: szétnyílt hasizom, de mit is jelent ez valójában?

Egy gyakori jelenségről van szó, amit a kismamák makacsul megmaradó „terheshasként” tapasztalhatnak meg magukon, esetleg egy tapintható résként érzékelnek a köldök környékén.

Ez az, első sorban szülés után kialakuló, állapot az egyenes hasizmokat összekötő kötőszövetes rész (linea alba) megnyúlása, ami a várandóság alatt helyet biztosít a babának. A meglazult kötőszövet hatására a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól és létrehozza azt a bizonyos tapintható rést, ami bizonyos esetekben akár 3-4 ujjnyi távolság is lehet.

Mit lehet ilyenkor tenni?

 / 2021‑02‑11

Február 11. a tudományos pályán dolgozó nők és lányok világnapja. Ez a nap azokra a nőkre hívja fel a figyelmet, akik tudományos pályán dolgoznak, úttörő felfedezéseket érnek el, és hihetetlen munkájukkal megváltoztatják a világról alkotott képünket.

Magyarországon a nők 1895 óta tanulhatnak felsőoktatási intézményben, de csak 1918-ban engedélyezték azt, hogy mérnöki vagy jogi pályát is választhassanak. Összehasonlításképpen, érdekes megemlíteni, hogy Marie Curie 1905-ben nyerte el az első, 1911-ben pedig a második Nobel-díját...

rendszeres testmozgás

 / 2021‑02‑06

A megfelelő diéta mellett a rendszeres testmozgással lehet a legtöbbet tenni a stroke megelőzése érdekében.

A stroke legfőbb kockázati tényezői közé tartozik többek között a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, melyek mindegyike kezelhető megfelelő mennyiségű mozgással.

 / 2021‑02‑02

Energiát ad, örömet szerez.

Élvezni lehet az ízeket, állagokat, színeket. Nagyban hozzájárul egészségünkhöz.

Fontos meglátni érzelmi életünk és a táplálkozásunk közötti összefüggéseket. Sokaknak ismerős lehet, hogy stresszhelyzetre való reakcióként valaki szinte nem eszik semmit, mások pedig ekkor inkább magas kalóriamennyiséget vesznek magukhoz. Különböző helyzetekre eltérően reagálunk emocionálisan, így a stresszhelyzetre adott reakciónk is másképp nyilvánulhat meg.

vendégbabák

 / 2021‑02‑02

A vetélés és a perinatális veszteség a gyász egyik legnehezebb és leginkább tabusított formája. Maga a halál témája és az arról való kommunikáció sem egy kedvelt és népszerű téma. Az emberek már nem látnak idős családtagokat meghalni, csecsemőket születni, már igen ritka az otthoni betegápolás, hiszen mindezek intézményesítve lettek. Így került mindannyiunktól egyre távolabb a halál gondolata, a gyász folyamata, az ezzel járó érzések megélése.

mediterrán diéta

 / 2021‑01‑25

A stroke megelőzésében és az utána következő rehabilitációban fontos szerepe van az életmódnak.

A rendszeres testmozgás mellett a táplálkozás kiemelt jelentőségű. Jó támpont, ha követjük a mediterrán diéta alapelveit.
Mire érdemes odafigyelni?

home office

 / 2021‑01‑23

Az otthoni munkavégzés sokak számára kényelmes megoldásnak tűnhet, hiszen nem kell kimozdulni otthonról ahhoz, hogy dolgozni tudjunk, ugyanakkor rejt magában veszélyeket is. 

 / 2021‑01‑02

Remélem mindenkinek kellemesen teltek az ünnepek és sikerült egy kicsit feltöltődnie, hogy újult energiával vághasson neki az új évnek.

Eljött az az időszak, amikor mindenki egy kicsit magába néz és átgondolja, mit is szeretne elérni a következő évben. Újévi fogadalmak, nagy elhatározások ideje ez, és ha már amúgy is változáson gondolkozunk, miért ne koncentráljunk egy kicsit az egészségünkre is?

Azoknak szeretnék egy kis löketet adni akik úgy gondolják, hogy az edzettség terén is szeretnének fejlődni 2021-ben.