Írásaink

diétaHétfő

 / 2021‑06‑14

A húsmentes világnap plusz egy ok arra, hogy tegyünk a bolygóért, csökkentsük ökológiai lábnyomunkat. Hogyan étkezzünk egy ilyen napon? - Étkezéseinket zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hüvelyesek, tejtermékek és tojás alkossák. - Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, kényelmi termékeket -ezek magas zsír, cukor és alacsony rosttartalmúak. - A hüvelyesek (pl. lencse, borsó, bab) magas növényi fehérje ès rost tartalmúak.

#egészség #tudásépítők #húsmentesnap #diétahétfő #hüvelyesek

szeretveÁpolniSzerda

 / 2021‑06‑09

Tapasztalatom szerint az idős emberek míg tevékenyek könnyebben alszanak el, de éjjel hamarabb, korábban felébrednek. Általában az újra elalvás nehézségére panaszkodnak, ezért kérnek segítséget. Vagy egyszerűen a korukra fogják és egy legyintéssel elintézik. :) Bár ezek az alvászavarok növelik a memóriazavar esélyét, nappali fáradtság érzését, a hangulatzavarokat.

#idősápolás #ápolás #otthongondozás #alvászavarok #gyógytorna #tudásépítők #házibetegápolás #szeretveápolniszerda

sportSzombat

Szollinger Szofi / 2021‑05‑22

Egy hétvégi kiruccanás a természetbe hatalmas felüdülés lehet az egész családnak a dolgos hétköznapok után. 

A babák szívesen szundikálnak a babakocsiban, a tipegőkre ezernyi felfedezés vár, a nagyobbak pedig lelkesen teljesíthetik a rövid távokat.

A természet adta testi, lelki felüdülés. 

Váljék egészségetekre!

A fotók a Zirci Ciszterci Arborétumban készültek.

sportSzombat

miért fontos?

 / 2021‑05‑22

A gátizomzatunk felelős azért, hogy akaratlagosan irányítsuk a vizelet- és székletürítést, hogy alátámassza a kismedencei szerveket, hasűri nyomást fenntartsa és szülés során segítséget nyújtson a kitolási szak alatt.

kölyökKedd

 / 2021‑05‑18

Napjainkban a digitális eszközök elterjedésével a gyermekek egyre korábban kezdenek el ismerkedni az internet világával, aminek természetesen megvannak az előnyei és a negatív oldalai is. Ezért is nagyon fontos a szülői tudatosság, ezzel támogatva egy biztonságosabb internethasználatot a gyermekek számára.

Hogyan tudjuk támogatni gyermekünket az internet sokoldalúságának megismerésében/felfedezésében és a minél biztonságosabb használatában?

tudásVásár-nap

Lóth Kata / 2021‑05‑16

Megfigyelhetted, hogy van olyan ember körülötted, akit mindig össze csipkednek, míg mást mindig elkerülnek a szúnyogok, ennek a miértjére kapsz most választ a következőkben.

sportSzombat

...és tedd fenntarthatóbbá környezetedet

 / 2021‑05‑15

Az elhízás, latinul obesitas a szervezet zsírtartalmának túlzott mértékű felszaporodásával jár. Elhízásról beszélünk, ha a zsír mennyisége több,mint a testsúly 20%-a férfiaknál, 30%-a nőknél. 

logoPéntek

A dadogásról

 / 2021‑05‑14

Mi a dadogás?

A dadogás a beszédfolyamatossági zavarok egyik alkategóriáját alkotja, a hadarás mellett. Meghatározása nehéz, mivel különféle tünetekben jelentkezik, nincs két egyforma dadogás. A tünetek megjelenésére, intenzitására számos tényező hatással lehet mint a szituáció vagy a beszédpartner.

 / 2021‑05‑13

„Csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske …” kezdetű népi mondókát a gyerekek vígan dalolják az óvodában, talán a szülők közül is emlékeznek a dallamra A bab és lencse kedvelt étel, de még mindig kevésbé ismert a csicseriborsó és az abból készült igazán finom, magas tápértékű krém, arab nevén a hummusz.

diétaHétfő

 / 2021‑05‑10

Mai diétaHétfőn az édesköményt ajánljuk figyelmetekbe!

Az édeskömény a zellerfélék családjába tartozik, ínyenc ánizsos ízét az anetol nevű illóolajnak köszönheti.

tudásVásár-nap

Lóth Kata / 2021‑05‑09

Manapság az egészséges, napbarnított bőrt részesítjük előnyben, ezért divat a szolárium, ön barnítás és társai, bár ezek se a legtermészetesebb eszközök, de régen még drasztikusabb eszközöket vetettek be, hogy a bőrszínük megfeleljen az elvárásoknak.