Pár jótanács a bölcsöde-óvoda kezdéshez

iskolai felkészülés praktikus tanácsok kréta játék

kölyökKedd

 / 2020‑02‑04

Mivel segíthetjük gyermekünk oviba, illetve bölcsibe történő beszoktatását?

Ez egy érzelmileg nehéz időszak a család, de legfőképpen a gyermek és anya életében. Az egyik legfontosabb tényező az anyák hozzáállása! A kicsiknek azzal segíthetünk legtöbbet, ha magunkat felkészítjük a változásra, ha pozitívan állunk hozzá. Kutatások kimutatták, ha az anya szívesen megy vissza a munkahelyére és pozitívan tekint a változásra, akkor a gyermek is jobban/könnyebben viseli a változást.

️Vegyük figyelembe, hogy minden gyermeknek más a tempója, nem szabad sürgetni a beszoktatást, (nem az a lényeg, hogy gyorsan menjen) az a legfontosabb, hogy biztos legyen.

Óvónőt válasszunk ne óvodát! Az óvónő nagyon sokat segíthet, hogy az óvodai beszoktatás gördülékenyen menjen.

Időben, még a kezdés előtt sétáljunk el akár többször is az óvodához, nézzük meg az udvart, hogyan játszanak a többiek, menjünk be megnézni a termeket, öltözőt

Olvassunk oviról szóló meséket, ha vannak meséljünk saját emlékeket!

Vigyük gyermekünket minél többször emberek közé, játszótérre, gyerekprogramokra, vendégségbe, valamint, ha minket is lát beszélgetni, időt tölteni másokkal, szociális tapasztalatokat gyűjthet.

Lehetőleg ne legyen más nagy változás a kisgyermek életében (pl. költözés).

Segít, ha magával vihet egy kis társat (pl. plüssállatka, rongyi) az oviba.

Mindig búcsúzzunk el gyermekünktől, aztán ha lehet határozottan menjünk ki! Mondjuk el neki, mikor és ki fog érte menni (ne órát mondjunk, mert a kisgyerek számára az még nem igazán érthető, inkább tevékenységet, napirendi pontot, amihez kötheti pl. “ebéd után jövök).

Lehetőség szerint olyankor szoktassuk be, amikor nincs sok új gyerek.

Tegyük vidámmá, játékossá a reggeli készülődést, amennyire csak lehet, (ha már idegesen, kapkodva indul a reggel, nem várhatjuk el tőle, hogy jókedvűen menjen be a csoportba)!

Segíthetünk neki azzal is, ha ovi után nem rohanunk rögtön haza, hanem sétálunk, játszóterezünk egyet, mert a mozgás és a közös játék révén könnyebben vezeti le gyermekünk a napközben esetlegesen felgyülemlett feszültséget.

Sok szeretgetés, beszélgetés, türelem😊