család, gyermek, fegyelmezés

kölyökKedd

Pozitív fegyelmezés

 / 2020‑03‑02

A mai #kölyök_kedd-en Kojnok Adrienn, a fegyelmezés témakörét járja körbe. Mégis miért rosszalkodik a gyerek? Hogyan kezelheted a rosszalkodást szülőként?

️Ha felkeltette a téma az érdeklődéseteket, akkor figyeljétek a facebook oldalunkat, mert valami készül a TudásÉpítők háza táján...

Ha egy gyerek rosszalkodik, annak számtalan oka van. Lehet, hogy szorong vagy feszült és lehet, hogy nincs is tisztában azzal, hogy rosszat tett. Mit tehet ilyenkor szülő? Hogy kezelje gyermeke problémáit? Annak ellenére, hogy számtalan kísérlet, kutatás, pszichológiai tanulmány született mind a tekintélyelvű nevelés mind az engedékenység negatív hatásaikról, hátrányairól, sok szülő, mivel őket is így nevelték, használja. Ezzel azonban csak a gyerek hibás viselkedését erősítik meg és így egy ördögi kör alakul ki. Vagy van esetleg más megoldás?

A Pozitív Fegyelmezés célja, hogy a nevelés eszközei a boldog, sikeres, felelősségteljes élethez szükséges készségeket, képességeket fejlesszék a gyermekben. Ez az elfogadó, demokratikus szemlélet nem engedékenységet hirdet, vagy azt, hogy a gyereknek ne lenne szüksége határokra, korlátokra. Arról szól, hogy hogyan tudunk félelemkeltés és megszégyenítés nélkül, együttműködésre építve, szeretettel határokat szabni.