anya baba szülésfelkészítő

Szülésfelkészítőt keresel?

ezek a kérdések segítenek abban, hogy megtaláld a számodra megfelelőt!

/ 2020‑03‑05

Szülőként több millió döntést kell meghoznod gyermekeddel kapcsolatban, és sosem fogod tudni előre, hogy helyesen döntöttél-e. Még meg sem született, de már itt is van az egyik legfontosabb lépés. Milyen szülésfelkészítőn vegyél részt, elmenj-e egyre egyáltalán.

A szülésfelkészítő tanfolyam utáni kutakodás során könnyen el lehet veszni a különböző típusú tanfolyamok és módszereket ajánló tréningek útvesztőjében. Ameddig nem ülsz ott a tanfolyamon addig nem is tudod, hogy vajon a neked és párodnak megfelelő tanfolyamot választottad-e amikor regisztráltál az órára.

Itt van pár ötlet és kérdés, amit érdemes fejben tartani a szülésfelkészítő tanfolyam keresése során azért, hogy informált és jól átgondolt döntést hozz és megtaláld a számodra megfelelő tanfolyamot.

Mekkora a csoport létszáma?

Milyen hosszú a tanfolyam és mikor tartják?

Ki az oktató/előadó?

Mit tartalmaz a tanfolyam?

Szülésre készít fel vagy a szülés utáni időszakra is?

Mi az ár-érték arány?

Manapság már találhatunk privát szülésfelkészítőt, kis csoportost vagy olyat, ami szinte egészen egy egyetemi előadásra hasonlít: akár egyszerre 100 fővel együtt hallgathatjuk végig, hogy mi vár ránk a szülőszobán. Persze, mindegyiknek megvannak az előnyei. Egy magánórán csak ránk/párunkra figyel az előadó, de elveszíthetjük annak a lehetőségét, hogy mások kérdéseiből is tanuljunk. Nagy előadáson ritkán van idő arra, hogy kérdezzünk, legalábbis arra biztos nincs, hogy mindenki sorra kerüljön. Legtöbbször csak általános sablon információt kaphatunk, ami nem biztos, hogy az csökkenti a félelmeinket. Sok kutatás bizonyítja, hogy kiscsoportban jobban megy az odafigyelés és hatásosabban működik a csoport dinamika, éppen ezért talán az a célszerű, ha a szülésfelkészítő csoport létszáma nem nagyon haladja meg a 10-12 főt.

Ajánlott olyan foglalkozást választani, ami több napot vesz igénybe és különböző napszakban tartják. Ha az egész terhességünk alatt reggeli rosszulléttel küzdünk akkor kerüljük a reggel nyolckor kezdődő órákat. Ha délután, este tudunk a legjobban koncentrálni akkor keressünk olyan foglalkozást, amit ebben az időben tartanak. Bár valamikor csak egy egy napos gyorstalpalóra van időnk és energiánk, ami teljesen rendben van, de hatásosabb olyan tanfolyamra elmenni, ami több napot vesz igénybe. Így van időnk átgondolni a hallottakat, megemészteni a tanultakat, akár visszakérdezni, ha valami továbbra sem világos.

Nem árt tudni, hogy vajon rendelkezik-e egészségügyi végzettséggel az oktató, látott-e mostanában szülést olyan környezetben történni, amiben mi tervezzük a szülést. Ha otthon szülnénk, akkor valószínűleg nem a kórházban dolgozó szakemberek által szervezet tanfolyam a legjobb döntés és ez fordítva is igaz. Ha otthon szülést támogató dula mellett tesszük le a voksunkat, akkor nem fogjuk a legnaprakészebb információt kapni a szülési osztály működéséről. Olyan tanfolyamot és szakembert válaszunk, akiben nyugodt szívvel megbízunk. Fizetés előtt érdeklődjünk, hogy a szervezők ismerik-e és támogatják-e a mi szülési filozófiánkat vagy nyitottak e az újdonságok felé.

Foglalás előtt ne restelkedjünk elkérni a programtervezetet! Olvassuk át alaposan, kérdezzünk utána az előadóknak. Mérlegeljük, hogy mennyire gyakorlatias az oktatás. Van-e benne esetleg kórház, szülőszoba látogatás.

Manapság az a jó szülésfelkészítő, amely nem csak a szülésre készít fel, hanem arra is amikor hazavisszük a csecsemőt. Pont ezért nem árt, ha a tanfolyam részét képezi az újszülött ellátás is, amit akár lehetőségünk is van kipróbálni. Ha nagyobb csoportos szülésfelkészítőn szeretnénk részt venni, akkor érdeklődjünk arról, hogy jut-e mindenkinek baba/idő/oktató, hogy megfelelően elsajátítsuk a gyakorlati részt is.

Mint minden másban a szülésfelkészítőben is határ a csillagos ég. Számoljuk ki, hogy mennyibe kerül kontakt órára lebontva, és mit kapunk érte stb.

Egyedül szeretnél részt venni a tanfolyamon vagy a pároddal?

Ha apás szülést terveztek és gyermeked apja is komolyan kiszeretné venni a részét az első időszakból (is), akkor ajánlott olyan felkészítőt keresni, amin kispapák is részt vehetnek. Ha úgy döntöttetek, hogy ő is elkísérne, akkor beszéljétek át a fenti kérdéseket, egyeztessétek elvárásaitokat és keressetek egy olyan tanfolyamot, ami mindkettőtök igényeit kielégíti.