csecsemő sírása zene

kölyökKedd

Miért sír a baba?

 / 2020‑08‑11

Miért sír a baba?

A csecsemő sírása zene! Zene a féltő szülői füleknek, akik az éj csendjében lélegzet-visszafojtva lesik, várják, hogy szeretett gyermekük a maga egyetlen, kezdetleges módján kiáltson utánuk, vigaszt és melegséget keresve:

"itt vagyok, élek, gondoskodjatok rólam".

Ahányszor csak szól, annyiszor rohanunk, és vágyjuk, hogy újra és újra átélhessük a csodát, hogy ennek a csöpp kis lénynek a léte tőlünk függ.

(Shinn: Egy baba életrajza, 1990)

Őszintén belegondolva a legtöbb szülő nem így éli meg a hétköznapokban gyermeke sírását. Sokkal inkább a frusztáció, a düh, a tehetetlenség, a kétségbeesés jelenik meg, a szülői kompetenciaérzés darabokra hullik.

Biológiailag arra vagyunk programozva, hogy reagáljunk a csecsemő sírására.

Az anyaságot tanulni és tapasztalni kell: az újszülött helyes tartását, korrekt szoptatását, pelenkázását, öltöztetését, sajátos nyelvezetének megértését. Ez egy folyamat, mely csak támogató, megértő környezetben tud zavartalanul megtörténni. Minden anyának saját magának kell megtalálnia a saját csecsemőjéhez vezető utat.

A sírás a csecsemő számára a kommunikáció leghatékonyabb módja. Ugyanakkor nem a sírás az egyetlen kommunikációs eszköze. Igényeiket metakommunikációval is jelzik a külvilág felé. Szemüket tágra nyitják, elmosolyodnak, nevetnek, elfordítják fejüket, testük rongybabává válik. Ezeket a magatartási mintázatokat a szülők hamar felismerik és ki tudják elégíteni a baba igényeit még a sírás előtt.

A sírással rendkívül sok érzelem, kényelmetlenség kifejezhető: éhség, fájdalom, düh, szomorúság; testkontaktus igény, túlpörgöttség.

Az embernek már csecsemőkorában saját személyisége van, viselkedését saját jellemvonásai határozzák meg, nem pedig az anya személyisége.

Ha a síró csecsemő édesanyja túl tud jutni saját lelke börtönén, észre tudja venni, hogy sokan mások is hasonló cipőben járnak. Hasonlóan szenvednek és töprengenek, gyötrődnek a bűntudattól, érzik kilátástalannak helyzetüket. Minden vigasztalhatatlanul síró csecsemő szimbóluma annak a gyönyörű és egyben gyötrelmes átalakulásnak, mikor a lányból anya válik.

Irodalomajánló: Sheila Kitzinger: Miért sír a baba?

#miertSírABaba #kölyökKedd #EgyediDóra