síró csecsmő császármetszés fáradt anya

kölyökKedd

Posztpartum (szülés utáni) depresszió

 / 2020‑08‑24

A vigasztalhatatlanul síró kisbabáknál az édesanyák több mint fele jellemezte saját lelkiállapotát depressziósként, vagy lehangoltság tüneteiről számol be a szülést követő első hat hétben. Ezen kívül még sokan említenek a klinikai depresszióhoz hasonló tüneteket: bénultság, tompultság, irreális érzések.

A személyes szabadsági hirtelen történő korlátozódása félelmet és dühöt válthat ki az anyákban, ami különösen akkor jelenik meg, ha úgy érzik erőfeszítéseik hiábavalóak.

A szülés után a női szerepek teljesen átalakulnak, az új élet a test önfeláldozásával, súlygyarapodással jár együtt.

Az anyaságot gyakran túlromantizálják. Felhőtlen boldogságról álmodnak az anyák. Egy kisbabáról, aki eszik és alszik. Mikor ébren van, akkor meg édesen mosolyog. Mintha lenne egy társadalmi elvárás is, hogy ilyen a jó kisbaba. A valóság azonban a legtöbb esetben nem ilyen felhőtlen. A fáradt, kimerült anya számára a gyereksírás mintha munkája kudarca lenne, a csecsemő megnyugtatására tett kísérletek sikertelensége önbizalmán is komoly csorbát ejthet.

A szülés utáni depresszió kialakulásában szerepet játszik az anyák magányossága, elszigetelődése, és a segítség hiánya is.

A posztpartum depresszió a szülés utáni négy hétben jelentkezhet, de az azt követő két évben is kialakulhat.

Egy másik fogalom a baby blue, amely szinte természetesnek tekinthető, az anyák lehangoltsága, szomorúsága egyfajta reakció a kialvatlanságra, érzelmi megfeszítettségre, megváltozott életritmusra. Ezek a tünetek 10-14 nap alatt spontán eltűnnek.

A posztpartum depresszió tünetei minimum 2 hétig tartanak, ezek a következők lehetnek: levertség, kiüresedés érzése, reménytelenség súlycsökkenés-súlygarapodás, érdeklődés csökkenése, fáradtság, értéktelenség érzése, koncentrálási – döntési - gondolkodási nehézség, alvászavar, halállal való gyakori foglalkozás.

Az anya egészsége kulcsfontosságú a csecsemő egészséges fejlődéséhez. Az anyai depresszió hatással van a gyermek kognitív képességeire, kötődési mintázatára, érzelmi, szociális, viselkedési problémáira. Illetve a házastárssal való kapcsolatra is negatív hatással lehet.

A posztpartum depresszió betegség! Nem kell szégyellni, lehet segítséget kérni!

#kölyökkedd #szülésUtániDepresszió