Aranyóra

Aranyóra

 / 2021‑01‑20

Tökéletes életkezdet - Miért fontos kisbabád számára az Aranyóra? Olvassátok el Eredics Anita szülésznő írását erről a témáról.

Az Aranyóra a megszületés utáni elő órákat jelenti, mely alatt különösen fontos, hogy az újszülött az édesanyával háborítatlan és zavartalan bőrkontaktusban maradjon.

Ebben a különösen érzékeny és értékes időszakban az újszülött alkalmazkodik a méhen kívüli élethez, működésbe lépnek az érzékszervei, és megszerzi első benyomását az őt körülvevő világról.

Az édesanyával való kontaktusra a megszületés után azonnal lehetőség van, akár a köldökzsinór elvágása előtt, akár késleltetett köldökellátást követően. Az édesanya mellkasára kerülő újszülött az első percekben mélyen megnyugszik, hallgatva ugyanazt a szívverést, mely a várandósság alatt is elkísérte. Néhány perc elteltével lassan a külvilág felfedezésére indul, nyitogatja szemeit, kereső mozdulatokat végez. A legtöbb újszülött többször megpihenve, 30-45 perc múlva már aktívan keresi az emlőt, és elérkezik az ideális pillanat az első szoptatáshoz.

A lelki összehangolódáson és a születés fáradalmainak kipihenésén túl, számos élettani előnnyel jár az édesanyával való bőrkontaktus. Az újszülöttek könnyebben alkalmazkodnak a külvilághoz, légzésük és szívverésük egyenletesebbé válik. A szülés alatt az édesanya bőre felmelegszik, védi az újszülöttet a lehűléstől, bőrflórája pedig szintén értékes védelmet nyújt. Csökken a születéssel járó stressz, kevesebb a sírás, az első anyatej pedig erőt ad és jó kezdetet jelent a további sikeres szoptatáshoz.

Hogyan segítsd kisbabádat az első életórákban?

Tudj meg többet a témáról Szülésfelkészítő előadásainkon!

#szülés #aranyóra