Tudományos pályán dolgozó nők és lányok világnapja

Tudományos pályán dolgozó nők és lányok világnapja

 / 2021‑02‑11

Február 11. a tudományos pályán dolgozó nők és lányok világnapja. Ez a nap azokra a nőkre hívja fel a figyelmet, akik tudományos pályán dolgoznak, úttörő felfedezéseket érnek el, és hihetetlen munkájukkal megváltoztatják a világról alkotott képünket.

Magyarországon a nők 1895 óta tanulhatnak felsőoktatási intézményben, de csak 1918-ban engedélyezték azt, hogy mérnöki vagy jogi pályát is választhassanak. Összehasonlításképpen, érdekes megemlíteni, hogy Marie Curie 1905-ben nyerte el az első, 1911-ben pedig a második Nobel-díját...

Pécsi Eszter volt az első magyar nő, aki mérnöki diplomát szerzett a Műegyetemen 1920-ban (Tanulmányait azonban még Berlinben kezdte meg 1915-ben). Első női statikus mérnökként ő tervezte az első fővárosi vasbeton épületet a fiumei úti Baleseti Intézetet és a margitszigeti Hajós Alfréd Uszoda statikai tervei is az ő nevéhez fűződnek. 1958-ban Amerikába disszidált, ahol 1965-ben elnyerte „Az év legjobb statikusa” címet a Hudson folyó partján épülő toronyházak építéséhez kifejlesztett módszerért.

Bár már több, mint 100 éve tanulhatnak mérnöki pályán nők hazánkban, arányuk a műszaki és tudományos felsőoktatásban még mindig alacsony, olyan 20% körül mozog. Ebben szerepet játszik az, hogy a lányok még mindig nem kapnak elég támogatást abban, hogy kiemelkedő tanulmányi eredményeik ellenére akárcsak átgondolják az ilyen „férfias” szakma választását. Nincsenek előttük női példaképek.

Mérnök, tudós szó hallatára szinte mindenki fejében egy férfi képe jelenik meg. Tegyünk róla, hogy ez ne így legyen! Hiszen számos női példakép dolgozik ezen tudományos területen szerte a világon, köztük magyarok is, akikre büszkék lehetünk. Gondoljunk csak Hanák Tímeára, Európa első női hídmesterére, Dr. Pásztor Gabriella kísérleti részecskefizikusra, aki részt vett a Higgs-bozonnak a felfedezésében, és persze Karikó Katalinra, akinek a koronavírus védőoltás alapját köszönhetjük.

#nők #tudomány