hasizom szülés után

sportSzombat

Szétnyílt hasizom

 / 2021‑02‑13

Egyre gyakrabban találkozni a kifejezéssel: szétnyílt hasizom, de mit is jelent ez valójában?

Egy gyakori jelenségről van szó, amit a kismamák makacsul megmaradó „terheshasként” tapasztalhatnak meg magukon, esetleg egy tapintható résként érzékelnek a köldök környékén.

Ez az, első sorban szülés után kialakuló, állapot az egyenes hasizmokat összekötő kötőszövetes rész (linea alba) megnyúlása, ami a várandóság alatt helyet biztosít a babának. A meglazult kötőszövet hatására a két egyenes hasizom eltávolodik egymástól és létrehozza azt a bizonyos tapintható rést, ami bizonyos esetekben akár 3-4 ujjnyi távolság is lehet.

Mit lehet ilyenkor tenni?

A szétnyílt hasizom nem csak esztétikai probléma, hosszú távon akár mozgásszervi panaszokat is okozhat. A hasizmok mindennapos szerepe közé tartozik a törzsünk és belső szerveink megtámasztása, stabilizálása, ilyenkor viszont meggyengülnek, így az ágyéki gerincszakasz és a medence elveszíti elülső támasztékát, ami derékfájdalomhoz, gátizmok gyengüléséhez vezethet.

A későbbi problémák elkerülése érdekében fontos a megfelelő rehabilitáció. A szétnyílt hasizom az esetek legnagyobb részében megfelelő tornával rendbe hozható, mielőtt azonban bármibe belekezdenénk mindenképpen szükséges az orvos jóváhagyása.

Ha már belevágtunk a tornába a speciális gyakorlatokat néhány alkalom alatt könnyedén elsajátíthatjuk, utána pedig otthon is tudjuk őket végezni. Jó munkához viszont idő kell, és a hasizmaink rehabilitációja sem megy végbe egyetlen nap alatt, de kitartó munkával remek eredményeket érhetünk el.

#sportszombat #szétnyílthasizom #gyógytorna