Fókuszban a NYELÉS

Fókuszban a NYELÉS

nyelvlökéses nyelés

 / 2021‑03‑12

  • Gyakran úgy nyel, hogy közben a nyelve kicsúszik a fogai közé vagy a fogsorának ütközik?
  • Valamiért nem sikeres a fogszabályozási kezelés?
  • A fogszabályozás nem halad a megfelelő ütemben?
  • A fogszabályozást követően fogsora visszarendeződik?

Ha a fenti kérdésekre a válasz igen, felvetődik a nyelvlökéses nyelés gyanúja.

De mit is jelent ez a kifejezés?

A nyelés alatt a fogsorok nem zárnak, így a nyelvhegy a fogak közé csúszik vagy a fogsornak ütközik, elől vagy oldalt. A nyelv a hátra felé induló mozgás helyett előre mozdul el, ezzel erős nyomást gyakorol a fogazatra.

A nyelvlökéses nyelés egy myofunkcionális diszfunkció, egyfajta izomműködési zavar.

Első olvasatra nem tűnik komoly problémának. Felmerülhet most az olvasóban: ,,Igazak rám a leírtak, lehet nem jól nyelek, de mi baj lehet ebből?” Sajnos a probléma elbagatellizálása sikertelenné teheti a fogszabályozási kezelést. A nyelvlökéses nyelést első körben a fogszabályozó szakorvos fedezheti fel a nyeléspróba során. Valamint a szülő is észlelheti a problémát.

Vajon hány alkalommal nyelünk egy nap?

A válasz, körülbelül 2000 alkalommal. Tehát ha a nyelésfunkció nem megfelelő, egy nap alatt legalább 2000-szer gyakorol nyomást a nyelvhegy a fogsorra.

Milyen tünetek utalhatnak a nyelvlökéses nyelés fennállására?

A nyelés során a nyelv kicsúszik a fogak közé vagy a fogsornak ütközik. Általában a folyamatot erőteljes ajakműködés kíséri. A nedves ajak, az ajaknyalogatás, a kicserepesedett ajkak vagy a szájzugban jelentkező apró repedések is tünetek lehetnek.

A nyelv nyugalmi helyzete is eltérhet. A természetes felső fogsor mögötti nyugalmi pozíció helyett a nyelv lent, az alsó vagy fent, a felső metszőfogaknak támaszkodva helyezkedik el, így nyomást gyakorol arra. Szájlégzés is megjelenhet.

Általában valamilyen harapási rendellenesség is társulhat a problémához (például nyitott harapás).

Jellemzően az érintett pácienseknél úgynevezett orális rossz szokások is megjelennek mint az ujjszopás, körömrágás, gyakori ajaknyalogatás és ajakharapdálás.

Gyakran bizonyos beszédhangok képzése sem megfelelő, tehát az artikuláció is érintett lehet.

De miért is érdemes kezelni a problémát?

A helyes nyelés elsajátításával a nyelv megfelelő nyugalmi pozícióba kerül, valamint a nyelés során sem fog nyomást gyakorolni a fogazatra. Így a fogszabályozási kezelés is sikeres lehet, várhatóan a harapási rendellenesség sem alakul vissza a jövőben.

Milyen korosztályt érinthet ez a probléma?

Gyermekeket és felnőtteket egyaránt.

Milyen életkortól ajánlott a nyelvlökéses nyelés terápia megkezdése?

Gyermekek esetén körülbelül 10 éves kortól. A terápia nagyfokú önmonitorozást, figyelmet igényel, így szükséges a gyermek irányából a tudatosság, ami megközelítőleg ettől az életkortól alakul ki. Felnőttek esetében is érdemes a terápia megkezdése, hiszen esetükben már egy jóval nagyobb fokú figyelem, tudatosság áll rendelkezésre, a nehézséget csupán az évtizedek óta fennálló rossz berögződés átalakítása jelentheti.

Mikor érdemes elkezdeni a terápiát?

Javasolt már a fogszabályozási kezelés alatt elkezdeni a terápiát, ha a nyelvlökéses nyelés fennállása igazolódik. Ha nincs fogszabályozási kezelés, akkor a probléma diagnosztizálását követően azonnal érdemes elkezdeni.

Milyen gyakori a terápia és előre láthatólag meddig tart?

A terápia hetente egy alkalommal történik, megközelítőleg 4 hónapon keresztül. A pontos időkeret függ a páciens előre haladásától, motivációjától, az otthoni gyakorlás rendszerességétől.

#logopédia #nyelvlökésesNyelés