babák, testvérek, kiságy

Fókuszban a NYELV

1. rész

 / 2021‑03‑19

Nem beszél a gyermekem.
Csak későn érő típus vagy ennél több lehet a háttérben?

A megkésett nyelvi fejlődés kifejezésről sok szülő hallott már. De mikortól szükséges logopédushoz fordulni?

A meghatározó mérföldkő a 2 éves kor, ekkorra a gyermeknek 50 szavas aktív szókinccsel szükséges rendelkeznie.

Hogyan zajlik a nyelvfejlődés?

A nyelvfejlődés folyamatában az első szakasz a nyelv előtti szakasz, ez 1 éves korig tart. Ekkor a gyermek gyakorolja hangkészletét, gügyög, gagyog. A második fázisban, az egyszavas szakaszban a gyermek elkezdi produkálni első szavait, fejlődik a szókincse, ez körülbelül 1,5 éves korig tart. 1,5-2 éves kor között, a gyermek már szókombinációkat alkot, két-három szóból álló mondatokat produkál, a használt szavak száma gyors tempóban nő. Ezt nevezzük telegrafikus szakasznak. Ekkor a nyelvtani elemek még általában hiányoznak. A korai nyelvtani szakaszban – 2-2,5 éves kor között – megjelennek a nyelvtani elemek, nő a mondathossz, de még gyakran jelentkeznek nyelvtani hibák. A fejlett nyelvtani szakaszban - 2,5-6 éves kor között – a hibák fokozatosan eltűnnek, a produkált mondatok hossza, összetettsége nő.

Ha a gyermeke már elmúlt 2 éves és azt tapasztalja, hogy nem beszél vagy ha gyermeke már elmúlt 3 éves és keveset beszél, szókincse szegényes, érdemes felkeresni a logopédust. A háttérben többféle ok is állhat.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben hogyan tudja segíteni gyermeke nyelvi fejlődését otthon, játékos formában, kísérje figyelemmel a jövő heti bejegyzést.

(A bejegyzésben feltüntetett életkori sávok csak megközelítőleges adatok, a nyelvi fejlődésben nagyfokú egyéni eltérések jelentkezhetnek, így több hónapos eltérés is lehetséges egy-egy gyermek között!)

#logopédia #nyelvfejlődés