Ápolás

Ápolás

a gondoskodó emberek munkája

TudásÉpítők / 2021‑03‑31

Ha otthon ápolsz egy Covid-19 betegség miatt kórházból haza került hozzátartozódat sokat tudsz segíteni neki

Figyelj oda a beteg étkezésére! Valószínüleg még étvágytalan, gyenge. Többször kapjon kevesebb adagokban ételt. Ha kis adagokat tud csak megenni szerezz be magas fehérje tartalmú tápszereket (ha alapbetegségei ezt nem tiltják) készíts belőle pudingot, gyümölcslevest, fagyit, gyümölcsturmixot.

Mindenképp igyekezz magasabb fehérjetartalmú ételekkel kínálni. Legyen zöldség és gyümölcs is. Ha pürésítve szívesebben eszi, vagy turmixokat szívesebben fogyasztja akkor válaszd azt. Készíthetsz tápióka pudingot, krémleveseket is.

Kérd ki ápolók segítségét, ha a hozzátartozód teljes ellátást igényel. Gyakorlatias tanácsaikkal megelőzheted a felfekvést a betegnek, magadnak a hátfájást és egyéb sérüléseket.

ha van módod rá keress online gyógytornászt aki segít a légzőtornában, vagy a beteg mobilizálásában. Hidd el nagyon sokat és látványosan tud segíteni.

A reggeli és esti szellőztetés ne maradjon el. Közben csináljatok egy légzőtornát. Csodákra képes!

Ha mód van rá ültesd ki a beteget karos székbe, lábait felpolcolva. Jó hatással lehet a napsütés, ha lehet üljön a teraszra vagy az erkélyre ki a szabad levegőre.

Ha már jobban van lábadozó beteg próbáljatok meg a friss levegőn egy kis sétát tenni. Kis lépések hosszabb távon kifizetődők! Csak fokozatosan!

Figyelj a folyadék fogyasztására! Igyon minél többet.

Ha már jobban van, sétálgat kérd meg, hogy reggel öltözzön fel, szellőztessetek ki, légző tornázzon. Legyen napirend, legyen mindig bővítendő a teendői listája, de csak fokozatosan. Panaszai hetekig fennállhatnak, vagy visszatérhetnek. Biztassuk, bízzunk benne!

Szólj barátainak, hogy küldjenek neki kis üzeneteket. Mindenkinek jól esik, ha gondolnak rá.

A képen látható csekklista is hasznos lehet 

Ha segítségre van szükséged írj emailen, messengeren vagy hívj minket.

#ápolás #házibetegápolás #covid19 #koronásbeteg