Fókuszban a NYELÉS

Fókuszban a NYELÉS

A diszfágiáról - a szerzett nyelés zavarról.

 / 2021‑04‑02

A korábbi bejegyzésemből kiderült, hogy naponta körülbelül 2000 alkalommal nyelünk.

A nyelés egy alapvető humán funkció a légzés mellett, az emberi élethez nélkülözhetetlen. De vajon mi történik akkor, ha ebben az alapvető funkcióban zavar keletkezik?

A szerzett nyelészavar (diszfágia) számos okból kialakulhat. Vezető ok a stroke, de e mellett traumás agysérülés, tumoros megbetegedés és egyéb szindrómák kísérő tünete is lehet. A nyelészavar súlyossága egy spektrum mentén változhat, beszélhetünk enyhe, középsúlyos és súlyos diszfágiáról.

Mit értünk diszfágia alatt?

A diszfágia egy szerzett nyelészavar. A zavar a nyelés mind az 5 fázisát érintheti: a nyelés előtti preorális szakaszt (mialatt az étel a tányérból eljut a szájüregig), az orális előkészítő (rágás, aprítás), az orális transzport (a falat hátra juttatása), a faringeális (a nyelés akaratlan szakasza, a gége emelkedik, a légutak zárnak, a falat a nyelőcsőbe jut) és az özofageális fázisokat (akaratlan szakasz, a falat a gyomorba jut).

Mik a diszfágia tünetei?

Jellemző tünetei közé tartozik a nyelés alatt vagy után jelentkező köhögés, krákogás. Továbbá a nyálfolyás, az aspiráció (köznyelven ,,félre nyelés”), a nyelés utáni beszédhang megváltozás (nedves hang), a szájüregben maradt ételdarabok, az étel visszafolyása az orrüregbe vagy akár a megnövekedett étkezési idő (átlagos idő: 45 perc).

Milyen típusai vannak?

A diszfágia típusa szerint beszélhetünk orofaringeális vagy özofageális diszfágiáról. A logopédus az előbbi típusban tud segíteni.

Miért fontos a diszfágia korai felismerése,kezelése?

A probléma alulértékelése komoly problémákat eredményezhet. A legsúlyosabb szövődményként a sorozatos aspiráció talaján kialakuló aspirációs tüdőgyulladás említhető. E mellett alultápláltság, kiszáradás, súlyos fokú izomtömegvesztés és szociális izoláció is kialakulhat.

Kihez fordulhatunk segítségért?

A nyelészavart kiváltó alapbetegséget az adott szakorvos diagnosztizálja. Az ezt követő diagnosztikus és terápiás munkát a szakképzett logopédus végzi.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Ha Ön vagy családtagja esetén úgy érzi, hogy a probléma hátterében diszfágia állhat, érdemes szakemberhez fordulni. A probléma elbagatellizálása súlyos szövődményekhez vezethet. Ne feledje, megfelelő időben kezdve a probléma nagyobb sikerrel kezelhető!

Szakirodalmi hivatkozás: Groher, M. E. & Crary, M. A. (2016). Dysphagia: Clinical management in Adults and Children (Second Edition). USA: Elsevier. 

#nyelés #diszfágia