Cs O K I

tudásVásár-nap

Tudás Vásár-nap

Játékos ismerkedés a kémiával

Lóth Kata / 2021‑04‑04

Egy egyszerű szó segítségével könnyen megismerhetünk pár elemet a periódusos rendszerből.

A periódusos rendszer Mengyelejev ötlete volt, a mai rendszer 118 elemet tartalmaz, de a jövőben bővülni fog. Minden elem egy egyedi, egy vagy kettő betűből álló vegyjellel rendelkezik.

Ismerkedjük meg a céziummal, aki az alkáli fémek közé tartozik, oxigénnel, aki nemfém, a káliummal, aki alkáli fém és a jóddal aki halogének csoportját erősíti, a szavunk hozzá pedig mindenki kedvence a CsOKI lesz.

Cs-cézium

Megtalálható: internet, telefonhálózatok.

Az elektronjaiban lejátszódó parányi változások energiája szabályozza az ún. atomórákat, és ez biztosítja, hogy ezek az órák nem késnek egyetlen másodpercnél sem többet. Mivel a mobiltelefonhálózatokat és az internetet atomórákkal hangolják össze, így tulajdonképpen a cézium irányítja az egész életünket.

O-oxigén

Megtalálható: testünk, levegő, víz, csoki, citromlé, növények.

Oxigén a Föld leggyakoribb eleme, az emberek belélegzett levegőnek 21%-a, testünk 65%-a oxigén. Amikor kialakult a Föld légköre, akkor egyáltalán nem tartalmazott oxigént, de ahogy megjelentek a fotoszintetizáló élőlények és melléktermékként O2-t kezdtek termelni, ennek következtében felszaporodott a légkörben, mostanra pedig már az élőlények nagy része életképtelen lenne nélküle.

K-kálium

Megtalálható: testünk, vér, izzadság, növények, tej, avokádó, tűzijáték, banán.

Létfontosságú elem az ember számára, ugyanis idegeinknek segít abban, hogy jelzéseket tudjanak küldeni a testből az agyba, és vissza. A káliumionok hozzájárulnak a szervezet ionháztartásának egyensúlyban tartásához és a vérnyomás szinten tartásához.

I-jód

Megtalálható: tengeri só, tehéntej, testünk, kagyló, tojás, bőrfertőtlenítő.

A szervezetben a jód létfontosságú, ugyanis pajzsmirigyünknek jódra van szüksége ahhoz, hogy növekedést és a fejlődést szabályozó hormonokat tudja termelni. Mivel a tengervíz a jód első számú forrása, régen a tengeri algákból nyerték ki. Használják baktériumölő szerként.

Vagyis létfontosságú elemek vegyjeléből áll a CsOKI! :)

#tudásVásárNap #CsOKI