tudjuk mi is az a dopamin

Ma van a Parkinson-kór világapja

TudásÉpítők / 2021‑04‑11

Ma van a Parkinson-kór világnapja. Pár érdekesség a betegségről.

1755-ben ezen a napon született James Parkinson angol orvos, aki a kór klinikai tünetegyüttesének első leírója. Jelenleg ez a világ második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegsége.

A Parkinson-kór (paralysis agitans) az agy bizonyos területein bekövetkező idegsejt-elfajulás miatt kialakuló betegség. Oka a mai napig nem teljesen ismert. Sajátos tünetei fokozatosan jelennek meg: a végtagok apró és gyors remegése, halk beszéd, maszkszerű arc, előrehajlott testtartás, járási nehézség, lelassult, csoszogó mozgás, járás közben egyensúlyzavar, depresszió. A betegek agyából fokozatosan megfogyatkozik a dopamin, ami a központi idegrendszer ingerületátvivő anyaga, ennek okát még nem sikerült megállapítani.

A dopamint az agyi jutalmazási rendszer alapvető elemének tekinthetjük. Az öröm és a jutalom pillanataiban dopamin árasztja el a testünket és amikor ez a szint alacsony, akkor motiváció hiányát és tehetetlenség érzetét érezzük. Neurotranszmitternek nevezik, melynek nagy hatása van az agy működésére és a mentális egészségünkre. Lehetővé teszi számunkra, hogy tanuljunk, mozogjunk és örüljünk. De a neurotranszmitterek többé- kevésbe néhány fontos egészségügyi problémákhoz is társulnak, a depressziótól, az álmatlanságtól a szkizofréniáig és gyógyszer függőségig.

A betegek a diagnózis felállításakor még önellátóak, a kór előrehaladtával egyre inkább segítségre és felügyeletre szorulnak. A kórban világszerte legalább hatmillióan, Magyarországon 18-20 ezren szenvednek, s a 2040-es évekre a jelenlegi betegszám csaknem négyszeresével számolnak. Az inkább férfiakat sújtó, csak kis százalékban genetikai eredetű betegség általában a 60 év fölöttieket támadja meg, ám egyre többen betegednek meg 40. életévük betöltése előtt.

A Parkinson-kór látványos kísérőjelensége, az állandó végtagreszketés nagyon megnehezití a betegek önállóságát, hisz az alapvető önellátási funkciók lehetetlenné vállhatnak (pl. étkezés). Ennek segítésére már különböző eszközökkel próbálnak segíteni. pl.: Lift Labs kanál

Ebben a betegségben szenvedett II. János Pál pápa, Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó, Muhammad Ali, Michael J. Fox is, aki 2000-ben alapítványt hozott létre a kór kutatásának finanszírozására.

#parkinson