séta a tengerparton + zöldésg gyümölcstál

Mit tudunk a tumor kialakulásáról, sugárkezelésről?

Lóth Kata / 2021‑04‑11

A daganatos betegségek hátterében a sejtek DNS-ében felhalmozódó mutációk állnak, melyek hatására a tumorsejtek halhatatlanná válnak és korlátlan osztódásba kezdenek, kóros szövetszaporulat jön létre. A korlátlan sejtosztódás beindít egy öngerjesztő folyamatot, hiszen a fokozott tempójú osztódás során még több mutáció jöhet létre, csökken a lehetőség a hibák felismerésére és a legagresszívebb sejtek szaporodnak fel. Átlagosan 5-6 mutáció elég a daganat kialakulásához vezető folyamat beindulásához, a folyamat végén pedig egy daganatsejtben átlagosan 11.000 mutáció található. 

Sokszor a daganat kialakulása, a mutációk felhalmozása egy éveken, évtizedeken át zajló folyamat, ezért is nagyon fontos a korai felismerés és a szűrűvizsgálatok. A mutációk jelentős részét az életmód és a környezeti (kis százalékban genetikai) tényezők okozzák, ezért nagyon fontos a daganatok kialakulásának a megelőzése. Kerüljük a dohányzást és az alkoholt fogyasztást, fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés, és kihagyhatatlan a szűrővizsgálatok rendszeressége.

A daganatos megbetegedésekre több fajta kezelési módszerv van. Minden daganatos beteg kezeléséről több speciális szakorvos dönt, és figyelembe veszik a daganat típusát, súlyosságát, beteg állapotát és a beteg preferenciát is. A kezelési lehetőségek: sebészet, kemoterápia, célzott daganatterápia, sugárkezelés és egyén új módszerek, ahol például az immunrendszert próbálják erősíteni, vagy ahol a megpróbálják a daganat oxigén és tápanyag ellátását különböző vérképzést gátló szerekkel.

Sugárterápia

A sugárkezelés a rákterápiában sokféle módon felhasználható. Először is a daganat gyógyítására, annak sugárzás útján történő teljes elpusztítása révén. Máskor csak arra alkalmazzák, hogy a daganatnövekedést kontroll alatt tartsák és ezáltal meghosszabbítsák a beteg életét, vagy enyhítsék a fájdalmát.

A sugárterápia hatására a daganat összemehet, és így akár műthetővé is válhat. A sugárterápia - hasonlóan a sebészi terápiához - akkor alkalmazható legeredményesebben, ha a daganat kiterjedése még csak a szervezet egyetlen helyére, körülírt területére korlátozódik.

A sugárkezelés lényegét nagy energiájú ionizáló sugárzás gyógyító célú alkalmazása képezi. A sugárzás az örökítő anyag (DNS) károsítása révén gátolja a sejtosztódást. Ez a folyamat azonban nem szelektív, és mind az ép, mind a daganatos sejteken egyaránt érvényesül. Tekintettel azonban, hogy a daganatokban általában nagyobb az osztódásra készülő, vagy osztódásban lévő sejtek száma, a daganatoknak a normál szöveteknél rendszerint nagyobb a sugárérzékenységük.

Forrás: https://semmelweis.hu/boe/files/2019/11/V.EV-tumorprev-2.pdf