infúzió, beteg vígasztalás

szeretveÁpolniSzerda

Vegyél részt szűrővizsgálatokon

 / 2021‑04‑14

SzeretveÁpolni-szerda témája a szombaton ünnepelt Rákellenes világnappal kapcsolatos. Néhány gondolat arról, hogyan segítsük a rákbeteg hozzátartozónkat.

Nehéz megtalálni a kommunikációnál az arany középutat. Amikor nem vagyunk még tolakodóak, de túlságosan távolságtartóak sem. Sokat segíthet egy 3. fél, akár pszichológus, akár a háziorvos, vagy az onkológus szakorvos.

Ha lehetséges kísérjük el a beteget a kezelési terv megbeszélésére. Nehéz a zaklatott állapotban dönteni, megjegyezni az információkat.

Beszéljünk a család tagjaival a segítség megszervezésében., de ügyeljünk arra, hogy ne váljon terhessé segíteni akarásunk.

A köztudatban a rákbetegeket “haldoklónak” vagy “fertőző betegnek” tekintik. Ne feledjük, hogy ez a betegség nem fertőz, és a legtöbb esetben a korai stádiumban diagnosztizált betegség már gyógyítható.

Fontos a kezelések, műtétek előtt és után tápláltsági szint normalizálása. Forduljanak szakemberhez, dietetikushoz segítségért.

Műtét után segítheti a felépülést a gyógytornász, dietetikus és a szakápolók. Kérjék ki tanácsaikat.

Keressünk hasonló betegséggel küzdők segítő csoportjait. Tanácsaik, támogatásuk sokat segíthet.

Kezelésekre testileg, lelkileg is fel kell készülni. Ne felejtsük el, hogy minden ember, minden beteg egyedi, mindenki másként reagál a kezelésre. Vannak praktikus tanácsok, gyógyszerek a hányinger csökkentésére. Kérdezzük meg ezekről a szakembereket!

Kérdéseinket szintén szakembereknek tegyük fel. Bízzunk Bennük! Ne az internetről tájékozódjunk.

A legfontosabb teendőnk a megelőzés és élni azokkal a lehetőségekkel, amikor a korai diagnózis felállítható. Vagyis vegyünk részt a szűrővizsgálatokon. Néhány vizsgálat ismertetése az alábbi linken elérhető:

http://daganatok.hu/rakszures/

Légy tudatos! Előzd meg a bajt!

#szeretveÁpolniSzerda #rákellenesvilágnap