Fókuszban a NYELV

logoPéntek

Fókuszban a NYELV

Az afáziáról

 / 2021‑04‑23

Mit értünk afázia alatt?

Az afázia egy szerzett nyelvi zavar. Ez esetben az eddig jól működő nyelvi rendszert éri sérülés. Nyolc alaptípusát különböztetjük meg a sérülés helyének, mértékének és a jelentkező tüneteknek a függvényében.

 

Mik lehetnek az afázia okai?

Általában stroke, valamint traumás agysérülés, tumoros megbetegedés, egyes degeneratív állapotok (például demencia).

Mik lehetnek az afázia tünetei?

Minden afáziában érintett személy egyedi tüneteket produkál, hiszen nincs két egyforma agyi sérülés (helyben, kiterjedésben). Általánosan elmondható, hogy a kommunikáció válik zavarttá. Így változatos tünetek jelentkezhetnek, előfordulhat, hogy az érintettnek nehezítetté válik az aktuálisan használandó szó gyors kimondása, így lassúvá, akadozóvá válhat a beszéde. Más esetben teljesen folyékony beszéd is előfordulhat, azonban az érintett sok olyan szót is használhat beszédében melyek nem értelmesek vagy nem illenek az adott mondatba. Gyakori tünet továbbá a beszéd megértésének zavara. Tehát a beszédértés, a beszédprodukció zavara mellett az írás, az olvasás és a számolás zavara, nehezítettsége is jelentkezhet.

Miért nyelvi zavar és nem beszédzavar?

Azért szükséges a nyelvi zavar kifejezést használni, mert az afáziás személyek esetén maga a beszéd nem érintett. Hiszen épek és jól funkcionálnak a beszédszervek, megfelelő a beszédmozgások tervezése, programozása és az egyes beszédszervek beidegzése is. Afázia esetén a problémát egy kognitív funkció – a nyelv – zavara jelenti, így lassulhat a szólehívás, vontatottá/zavarttá válhat a produkció, az olvasás, írás, számolás problémái jelentkezhetnek, melyek mind a nyelvi zavar megjelenéseként értelmezhetők. A tünetek a beszédben válnak észrevehetővé. Az új megközelítések szerint már nem csupán nyelvi, hanem sokkal inkább kognitív-nyelvi zavarként értelmezhető az afázia, hiszen sok más – a nyelvi működést megalapozó vagy támogató – funkció is károsodhat, amelyek megsegítésével maga a nyelvi teljesítmény is javulhat.

Hogyan lehet észrevenni a problémát és kihez fordulhatunk segítségért?

A nyelvi zavar a stroke egyik első jele is lehet! Például az érintett nem képes a hozzá intézett alapvető kérdésre megfelelő választ adni (Például: Hogy hívják?, Mit érez most?). Az afázia diagnosztizálása és terápiája logopédiai kompetencia.

Ha azt tapasztalja, hogy Önnek/hozzátartozójának a beszéde hirtelen megváltozik, nem tudja kifejezni magát/nem képes alapvető kérdésekre válaszolni, azonnal hívjon segítséget!

#logoPéntek #afázia