Anya gyermek szoptatás grafika

tudásVásár-nap

Érezd magad mindig szeretve

Lóth Kata / 2021‑05‑02

A mai TudásVásár-napon Kata az Édesanyáknak szeretne kedveskedni. 
 

Ismert, hogy egy újszülöttnek éretlen az idegrendszere, és ennek az érésnek a motorja az érintés, tapintás, biztonság és stresszmentesség, amely magzati életben adott volt számára. Ezt biztosíthatjuk neki szoptatással, hordozással, minél több bőrkontaktussal.

Ezek az édesanyák által biztosított tevékenységek azért is fontosak, mert az oxitocin hormon termelését fokozzák, amit sokan szeretethormonnak vagy simogató hormonnak is neveznek,. Ez a hormon kulcsfontosságú a gyermekünkhez való kötődés szempontjából is. A kötődés nem csak csecsemőkorban nyújtja a baba számára a biztonság és a gondoskodás érzetét, hanem a biztonságos kötődés és az abból fakadó egymásra figyelő kapcsolat megkönnyíti a későbbi nevelési kérdések megoldását is, vagyis a gyermeknevelés alapja.
Ami jó hír, hogy az ölelés, hordozás, szoptatás nemcsak a babában hanem benned is fokozza az oxitocin szint termelődést, vagyis így a kölcsönös kötödés kialakul. A szoptatáskor viszont nemcsak a véred hormonszintje növekszik, hanem a tested is több oxitocin receptort termel, ezzel folyamatosan növelve a szeretet érzését – és azt a képességedet, hogy szeretettnek érezd magad.
Vagyis még egyszer: minél több oxitocint termelünk, annál több oxitocin receptort termel idegrendszerünk vagyis annál nagyobb szeretetet érzünk. Ez egy folyamatosan felfelé bővülő spirál. 
Nem kell mást tennünk, mint szeretgetni gyermekünket és szeretve érezni magunkat Anyáknapján és a hétköznapokon is! 

#anyáknapja #mothersday #tudásvásárnap #oxitocin #anyatejestáplálás #édesanya #anyavagyok #érezdmagadszeretve