fekete - fehér - mályva hímzett szív

kölyökKedd

Gyermek és a gyász

 / 2021‑05‑04

Mai kölyökKedd témánk aktualitása a gyász, a veszteség. Hogyan beszélgessünk erről a gyermekeinkkel?

A halált részben a titok teszi félelmetessé. A kegyetlen igazság is könnyebben elviselhető nehézség, mint a nyomasztó titok.

A halálfogalom életkoronként változik. Körülbelül hat éves korig a halál a mozdulatlanságot, a fekvő helyzetet a csukott szemet jelenti a gyerekeknek, ami akarattal visszafordítható. Kilenc éves korig nagyjából a halál olyan, mint egy gondolkodó személy, akit le lehet győzni. Kilenc éves kortól kezdik a gyerekek megérteni, hogy egy visszafordíthatatlan biológiai folyamatról van szó.

Mindig életkornak megfelelően meséljünk az eseményekről és az érzésekről, őszintén, amennyit a gyermek kérdez és elbír.

Ha a szülők elég erőt éreznek magukban ahhoz, hogy a gyermek felmerülő kérdéseire tudjanak reagálni akkor nyugodtan el lehet menni a legkisebbekkel is egy temetésre. A kicsik így természetesen veszik tudomásul a halált. Nem egy félelmetes ismeretlen dologként marad meg bennük. A gyászhoz tartozó rítusok pedig segítenek a változások elviselésében, szorongásoldó hatásúak.

A kedves történetek fenntartják az elhunyt emlékét, így a folyamatosság érzését adja. Az aki nincs velünk a meséken keresztül él bennünk tovább, így maradhat része életünknek. Ez megnyugtató érzés lehet a kicsiknek is.