női arc és faág virággal

tudásVásár-nap

Ár a sápadt bőrért

Lóth Kata / 2021‑05‑09

Manapság az egészséges, napbarnított bőrt részesítjük előnyben, ezért divat a szolárium, ön barnítás és társai, bár ezek se a legtermészetesebb eszközök, de régen még drasztikusabb eszközöket vetettek be, hogy a bőrszínük megfeleljen az elvárásoknak.

A 18. század végéig a sápadt, hófehér bőr volt a divatos, mert ez azt jelezte, hogy nem kell a szabadban dolgozni a pénzért. 

A bőrt ólomalapú, ecettel vagy trágyával kevert sminkkel tették porcelán fehérré. A baj az volt, hogy a készítmény maró hatással bírt ezért súlyos sebeket okozott az arcon. Hosszútávú használat mellett ráncokat okozott, mivel erős szárító hatással is bírt a szer. Ennél is nagyobb bajt okozott, hogy a használót szép lassan megmérgezte, kihullott a haja, foga, súlyos fejfájást kapott, majd izombénulás és végelgyengülés következett. Sok pletyka szerint az uralkodó családok női tagjai sokasága járt ilyen szerencsétlenül, köztük I.Erzsébet angol királynő, aki mérgező arcfestéket használt, hogy elfedje a himlő által elcsúfított arcbőrét.

#mitteszelbőrödegészségéért #egészségesbőr #szépség