hummusz

Idén is: nemzetközi Hummusz nap

 / 2021‑05‑13

„Csicseri borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske …” kezdetű népi mondókát a gyerekek vígan dalolják az óvodában, talán a szülők közül is emlékeznek a dallamra A bab és lencse kedvelt étel, de még mindig kevésbé ismert a csicseriborsó és az abból készült igazán finom, magas tápértékű krém, arab nevén a hummusz.

Eredetileg Közel-keletről származik, amelyet tahini (szezámmag krém), olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek.
A vegán étrend szélesebb térnyerésével a hummuszt manapság már nem csak a delikát ételeket áruló szaküzletekben, hanem szinte bármely nagyobb élelmiszerlánc boltjainak polcán megtalálhatjuk 2-3 féle ízben. A színe világosbarna, az íze alapjáraton semleges, egyéb hozzávalókkal lehet más színt vagy erőteljesebb ízt adni neki. A currytől sárga, a céklától piros lesz, chilivel pikáns. Gyerekeknek kiflikarikára kenve tartalmas uzsonna lehet, ha a gyerkőc szereti a kencéket, a tányért színes zöldségekkel (uborkával, paradicsommal, zellerszárral, sárgarépával stb.) lehet színesíteni hozzá. Könnyen elkészíthető házilag is, de ha valaki még nem kóstolta, akkor érdemes először erre specializálódott étteremben kipróbálni.

Érdemes tudni, hogy a hummusz gazdag alacsony glikémiás indexű szénhidrátokban, tehát lassabban és fokozatosan szabadul fel a glükóztartalma, így egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, azaz hosszabban biztosítja a jóllakottság érzését. Fő alapanyaga a csicseriborsó kiváló fehérjeforrás hús helyett, a szezámmag E-vitaminban és kalciumban gazdag. A hummusz egyértelműen glutén- és laktózmentes finomság.

Számomra hummuszt enni frissen sült falafellel (csicseriborsó fasírttal), még langyos pitával, zöld teát kortyolgatva maga a kikapcsolódás. Már az első falatnál lelassul az idő, a másodiknál mosolyt csal az arcokra és ha puha párnákra hátra dőlve falatozhatjuk, akkor azonnal jut idő egymásra. Akár családi vagy baráti körben beszélgetős alkalmakhoz szívből jövő étel lehet.
Szívesen ajánlom a csicseriborsó világnapján, mindenkinek egészségére váljék

#hummusz #egészségesnasi