tabletező, telefonozó túlsúlyos gyerekek rajz

kölyökKedd

Az internet világnapja

 / 2021‑05‑18

Napjainkban a digitális eszközök elterjedésével a gyermekek egyre korábban kezdenek el ismerkedni az internet világával, aminek természetesen megvannak az előnyei és a negatív oldalai is. Ezért is nagyon fontos a szülői tudatosság, ezzel támogatva egy biztonságosabb internethasználatot a gyermekek számára.

Hogyan tudjuk támogatni gyermekünket az internet sokoldalúságának megismerésében/felfedezésében és a minél biztonságosabb használatában?

Sok szülő hallott már a különböző biztonsági funkciók lehetőségéről, de egyelőre nem olyan sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Kis utánajárással sokféle ingyenes, illetve fizetős biztonsági szűrő/program/beállítás elérhető, melyek segítségével különböző korlátozásokat (pl.: képernyőidő, tartalmi, adatvédelmi) könnyedén be lehet állítani a gyermekek biztonsága érdekében.

Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek.

Éljünk ezekkel a lehetőségekkel! Egy pár példa az ingyenes verziókra:

  • Windows szülői felügyelet: létre kell hozni a gyerek számára egy saját felhasználói fiókot, majd beállíthatjuk a rá vonatkozó korlátozásokat akár a webhelyekkel, akár a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban, hasonló lehetőség van az iPhone, iPad készülékeken is
  • YouTube Kids: be tudja a szülő állítani, hogy milyen tartalmakat nézhet a gyermek
  • Samsung Kids: ezzel az alkalmazással egy biztonságos környezet alakítható ki, ahol játékokat fedezhet fel a gyermek

Beszélgessünk sokat a gyermekünkkel a koruknak megfelelően, hogy mi minden fantasztikus dologra használható az internet és milyen veszélyei vannak. A kisebbekkel, ha tehetjük fedezzük fel együtt a lehetőségeket a nagyobbaknál érdeklődjünk az iránt, ami őket érdekli.