A textilipar és a környezetszennyezés

A textilipar és a környezetszennyezés infografika

tudásVásár-nap

Lóth Kata / 2021‑10‑07

Sokszor bele sem gondolunk, hogy egy-egy ruhanemű vásárlásnak milyen hatásai vannak.

Néha persze szó esik arról, hogy milyen munkakörülmények között gyártják kedvenc fast fashion ruhadarabjainkat és mennyire alulfizetettek a munkások, de abba kevesen gondolunk bele, hogy a teltiliipar mennyire környezetszennyező vagy éppen milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez.

Gondolkoztál már azon, hogy mennyi vizet pazarlunk el a véges ivóvíz készletünkből a divat oltárán? Tudtad, hogy egyetlen póló előállításához 2700 liter víz szükséges? Ez a szám egy farmernadrág esetében még nagyobb. Egyetlen farmer elkészítéséhez 3781 liter vizet pazarlunk el, mire azt a vásárló leemeli a polcról. 

A víz használaton kívül még 33,4 kilogramm szén-dioxid kibocsátással is számolni kell egy farmer legyártásánál. Ilyen adatok mellett, nem meglepő, hogy egyre több üzletben adhatod le régi ruhadarabjaidat, hogy azokat újra felhasználhassák, vagy egyre több ruhacsere alkalmazás kerül a piacra illetve ott vannak a "gardróbcsere" események is, mint például az @okosikk korábbi kezdeményezése Győrben, amely minden évszakban segít a ruhatárunk környzettudatos megújításában a @limapub-bal illetve számos győri vendéglátóhellyel és szervezettel összefogva. 

A TudásÉpítők @marypoppins gardróbja pedig egész évben várja a babaruhákat cserélni vágyókat. Legközelebb, ha gardróbfrissítés előtt állsz gondolj arra, hogy a kiváló állapotú, megint ruháid másnak biztos örömet szereznének! Ha megteheted, hasznosítsd újra kedvenc ruhadarabjaidat, csökkents a ruhaipar káros hatásait. Ha pedig szeretnél arról beszélgetni, hogy mit tehetsz azért, hogy környezettudatosabban élj, és hogyan neveld ennek tudatában gyermekeidet, akkor csatlakozz az Ökomami körünkhöz.

#ökomami #környezettudatos #környezetbarát #ruhacsere #gardóbfrissítés