Beszéljünk az intim tornáról

Beszéljünk az intim tornáról

Győr+

 / 2022‑07‑17

Inkontinencia alakulhat ki

A gát egy rombusz alakú terület, amelyet elölről a szeméremcsontot összekötő porcos terület, oldalról az ülőgumók, hátulról pedig a farokcsont határol. Többszörösen rétegzett, izmos, kötőszövetes lemez. Izmai körbefogják a végbelet és a húgycsövet, tartják a kismedencei szerveket, emelik a húgyhólyagot, a beleket és a méhet funkcionális helyzetben tartják. Mindezek mellett, az egyik legfontosabb funkciójuk, hogy szabályozni tudják a végbél és a húgycső zárását. A gátizomtornával megtanuljuk, hogy hogyan működtessük helyesen az izomzatot. Ha elégtelen a gátizomzat működése, akkor a vizelet- és székletürítést nem tudjuk megfelelően szabályozni, így vizeletvesztés, azaz inkontinencia alakulhat ki, amely jelentősen rontja az életminőséget.

A stressz-inkontinencia

A stressz-inkontinencia általában a húgycső funkcionális gyengeségének következménye. Nevetés, tüsszentés, köhögés és emelés alatt hasi nyomásemelkedés alakul ki, ami nem tud áttevődni a húgycsőre, ilyenkor akaratlan hólyagürülés következhet be. A tünetek majd minden életkorban megjelenhetnek, például várandósság alatt, szülést követően, változókorban,  időskorban vagy súlygyarapodás következtében is. Vizeletvesztés esetén higiéniailag szükséges az inkontinencia-betét használata, kerüljük a szénsavas italok fogyasztását. Figyeljünk arra, hogy mellőzzük a vizelet „tartogatását”, hogy a hólyag ne feszüljön, és megszűnjön a gyakori vizelési inger. Forduljunk szakorvoshoz, ha ilyen panaszt tapasztalunk, és járjunk el gyógytornára, hiszen az ilyen inkontinencia kezelhető gátizomtréninggel.

A gátizomtréning

Az intim torna több részből áll. A relaxációs gyakorlatok a hangolódásban segítenek. A megfelelő gátizom-működés eléréséhez elengedhetetlen, hogy megtanuljuk a medence helyes dőlésszögének beállítását. A gáttal együttműködő izomcsoportok erősítése segíti annak működését, megelőzve a tiszta gátizomgyakorlatokat. A medencefenék-izomzat erejét az analitikus gyakorlatok fejlesztik. A gátizmunkat össze tudjuk húzni, szorítani, megemelni, lefelé tolni, leengedni és lazítani. Az intim torna során el tudjuk ezeket sajátítani, de ehhez fontos, hogy magunkra tudjunk koncentrálni, amiben a relaxáció segít. Nagy figyelmet kell fordítani a helyes légzés elsajátítására. A gyakorlatokat kilégzésre végezzük, mivel a gát fenntartja a hasűri nyomást. A medencefenék izomzatát, az úgynevezett Kegel-féle gyakorlatokkal is erősíthetjük. Ilyenkor a gát egyfajta liftként működik, így három szinten, az enyhébbtől a legerősebb összehúzásig tudjuk mozgatni és megállítani. A gyakorlatokat többféleképpen nehezíthetjük: az összehúzódás sebességével, erejével, a testhelyzet változtatásával, kitartásokkal, hüvelysúllyal, így a lehetőségek tárháza nagy. Mielőtt kipróbálnánk a bonyolultabb gyakorlatokat, fontos az alapok tisztázása, ezért is fontos, hogy szakember vezetésével kezdjünk el intim tornát végezni, így elkerülhető a medencefenék izomzatának túlterhelése. Kezeljük természetesen, hogy ha a gátról beszélünk, hiszen fontos részünk, vigyázzunk rá.

 JÓ TUDNI: Kismamatorna

A gátizomzat képezi szülés során a lágy szülőcsatornát, ezért meg kell tanulnunk ellazítani, ugyanakkor tolni is. Ezeket a technikákat a kismamatorna során nagyszerűen el tudjuk sajátítani. Szülés után már a kórházban ajánlott elkezdeni a gát rehabilitációját, óvatos, fokozatosan nehezített gyakorlatokkal. A gyermekágyi időszak alatt, legalább 6 hétig kerülendő a futás, ugrás és az egyéb ütköztetéssel járó mozgásformák, amíg az izomzat kellőképpen meg nem erősödik. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy emeljünk, azt egyenes derékkal és megfeszített gátizommal tegyük.

A cikk a Győr+ 2022.07.17-i számában jelent meg