Kismamajóga

gyengéd felkészülés testnek és léleknek

kismama jóga

Győr+

 / 2022‑10‑09

A jóga szó hallatán mindenkinek az extrém hajlékonyság, a hindu vallás és a meditáció jut eszébe. Ezek is szerves részét képezik a gyakorlásnak, viszont elsősorban nem ez a cél. A fókusz önmagunk megtalálása és a nyugodt egység kialakítása. Hiszem, hogy a kismamajóga ennek a rendszernek egy speciális ága, különösen finom és varázslatos része.

Egy különleges időszak

A várandósság mindenki számára egy igazán különleges időszak. Rengeteg új élménnyel, érzéssel gazdagodunk ebben a negyven hétben. Fizikai síkon a változások a has növekedésével válnak igazán szembetűnővé. Emellett azonban a testünk mélyén is sok minden történik. A várandósság alatt fokozott vörösvértest-képzés indul be. Az egyenes hasizom nyúlása teszi lehetővé a has növekedését. Mindhárom trimeszter (harmad) sajátos jegyeket hordoz. A várandósság elején a legmagasabb a relaxin hormon szintje, ez segíti az embrió beágyazódását és a méhlepény növekedését. A kései terhességi szakaszban ugyanez a hormon lazítja a medenceszalagokat, csontokat és izmokat, így készítve fel a szervezetet a vajúdásra és a szülésre.

Holisztikus szempontból közelíti meg a várandóságot

A kismamajóga rendszerét a Birthlight jótékonysági szervezet hozta létre. Célkitűzésük az volt, hogy holisztikus szempontból közelítsék meg a várandósságot, szülést, és az azt követő első három évet. Ezeken a foglalkozásokon a kismamák számára is biztonságos, hagyományos jógagyakorlatokat az amazóniai természeti népek szülést könnyítő mozdulataival egészítjük ki. Talán az jut most eszedbe, hogy ha soha nem jógáztál, akkor miért pont a várandósságod alatt kezdenéd el? A várandósság sok fizikai változással jár, ami bizony néha kellemetlen tud lenni. Az egyre növekvő has előretolja a gerinc ágyéki szakaszát, ami derékfájással járhat. Ennek enyhítésén minden alkalommal lágy ringatózásokkal dolgozunk. A talpboltozat izmai is extrém terhelésnek vannak kitéve, aminek oldását különböző járások elsajátításával csillapítjuk.

„A testi változásokat mind szelíden támogatja a kismamajóga.

Természetesen az egyenes hasizmok nyúlásával a törzsizmok is teljesen más funkciót látnak el, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a hát-, a kar- és a lábizmok erősítésére is. A gyakorlások célja a trimeszterek alatt speciálisan felmerülő problémák célzott enyhítése, az ízületek mozgékonyságának javítása, valamint az izmok és a gát izmainak erősítése. Ezeket a testi változásokat mind szelíden támogatja a kismamajóga. A légzőgyakorlatok hatalmas segítséget nyújtanak majd a vajúdás és a szülés során. Ez az összetett rendszer nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is segíti a várandósságot. A gyakorlást záró, kapcsolatteremtő relaxáció igazán meghitt és pihentető élmény mindenki számára. Természetesen minden alkalommal az a fő cél, hogy csak „azt vidd haza” magaddal, ami számodra befogadható. Soha nem erőltetünk semmit. Se a mozgásban, se a lelki felkészülésben.

Bizalmi kapcsolat alakul ki

Több mint három éve foglalkozom kismamajógával. Hihetetlen látni, hogy azok a babák, akik az első csoportomban születtek, már óvodások. Igazán bizalmi és különleges a kapcsolatom a hozzám forduló kismamákkal, hiszen bensőséges viszonyt alakítunk ki egy nagyon fontos életszakaszban. Megélni a hormonok őrült változásait és felkészülni egy teljesen új női minőség befogadására bizony nem könnyű feladat. Azt vallom, hogy ebben az igazán érzékeny időszakban jó és fontos kapcsolódni más kismamákkal és egy olyan „segítővel”, aki elkísér ezen az úton. Nálunk nincsenek tabuk, kapcsolatunk alapja az őszinteség és ítélkezés nélküli megértés. Bátran lehet kérdezni, tanácsot kérni. Én itt vagyok és segítek!

Jó tudni!

Miben segíthetnek a kismamajóga-gyakorlatok?

  • Csökkenti az ödémát (folyadékmegrekedés) és a görcsöket, ami igen gyakori, különösen a terhesség utolsó hónapjaiban.
  • Hatással van a baba fekvésére és segít őt megfelelő pozícióba fordítani, ha szükséges.
  • Erősíti és átmozgatja a has táját, ami segít a bélmozgás stimulálásában, javítja az étvágyat.
  • Növeli a test általános energiaszintjét, miközben javítja az anyagcserét.
  • Enyhíti az émelygést és a reggeli rosszulléteket, valamint csökkenti a terhesség alatt sokszor jellemző hangulati ingadozásokat.
  • Enyhíti a hátfájást és segít a megfelelő testtartás megtartásában.
  • Segít a méhnyak és a szülőcsatorna körüli feszültség oldásában, ami egyébként sokkal nehezebbé és fájdalmasabbá teheti a szülést.
  • Segít a medencét felkészíteni a szülésre, ami könnyebbé és gyorsabbá teszi a szülést

A cikk a Győr+ magazin  2022.10.09-i számában jelent meg

#kismamaJóga