Összeegyeztethető-e a szoptatással?

szoptatás

Ezen az angol(spanyol) nyelvű oldalon gyors választ kaphattok arra, hogy egy adott gyógyszer, hatóanyag, vagy egyéb készítmény milyen kockázatokat rejt ha szoptatás alatt fogyasztod.

A vizsgált anyagokat négy kategóriába sorolja:

  1. A "Very Low Risk" "nagyon alacsony kockázatú" címkével ellátott anyagok a laktációra és a csecsemőkre nézve nem jelentenek veszélyt fogyasztásuk biztonságos.
  2. Ha egy anyag "Low Risk" "alacsony kockázatúként" van megjelölve, akkor úgy ítélik meg, hogy használata közepes vagy enyhe mellékhatásokat okozhat a szoptatásra vagy a csecsemőre nézve.
  3. A "High Risk" "magas kockázatú" címkével ellátott anyagok közepes vagy súlyos mellékhatásokat okozhatnak a mind a laktációra mind a csecsemőre nézve.
  4. A "Very High Risk" "nagyon magas kockázatú" anyagok a rendelkezésre álló adatok alapján a toxicitás nagy valószínűségére utalnak fogyasztások erősen ellenjavallt.

Fontos!!! Bár az oldal üzemeltetői is hozzáértők, kérdéses esetekben mindig kérd ki szakember: dietetikus, gyógyszerész, szakorvos véleményét.

Az oldal üzemeltetője

APILAM (Association for promotion of and cultural and scientific research into breastfeeding). (2002). e-lactancia. Retrieved 06 March, 2024 from https://e-lactancia.org