diszartria

logoPéntek

Fókuszban a BESZÉD

Diszartria

 / 2021‑04‑09

Mit is jelent ez a betegség?

A diszartria egy neurológiai eredetű, szerzett beszédzavar. Gyűjtőfogalom, a beszédfolyamat neuromuszkuláris (ideg-izom eredetű) kontrolljának sérülése okán alakul ki. Jellemzője, hogy maga a mozgás vagy a mozgás kontrollja sérül. 

A probléma a beszéd több dimenzióját is érintheti: a hangképzést, az artikulációt, a légzést, a hangszínt és a beszéd prozódiáját (mint hangerő, beszédtempó, stb.). Leggyakoribb oka a stroke, de a háttérben állhat még traumás agysérülés, tumor és egyéb degeneratív állapotok is. Több típusát különítjük el.

Hogyan jön létre a beszéd?

Három  szintre oszthatjuk. 

Az 1. szint a központi nyelvi processzor, ami a beszédhez szükséges hangokat szervezi egybe és végül létrejön egy neuronális kód. A gondolatok verbális szimbólumokba való öntése történik. 

A 2. szinten zajlik a motoros tervezés és programozás, ahol a hangokból álló szekvenciákhoz szükséges szenzomotoros parancsok jönnek létre. A szenzomotoros parancsokat olyan elemek alkotják mint a mozgás iránya, mozgás sebessége, erőssége. Majd a szükséges szenzomotoros parancsok kiválasztása és sorba rendezése történik. 

Végül a 3. szinten történik a neuromuszkuláris végrehajtás, amikor az agyunk étlemezi ezen szenzomotoros parancsokat és beidegzi a szükséges izmokat. Így létrejön a beszéd. A 3. szint sérülése esetén beszélhetünk diszartriáról.

Honnan ismerhetem fel a problémát?

Jellemzője, hogy az esetek egy részében az arc izomzatán is eltérés jelentkezik (például az arcfél asszimetrikussá válik). Az érintett beszéde ,,elmosódhat”, monotonná vagy rekedtté is válhat (a tünetek a sérülés helyétől és mértékétől függően változnak). Legsúlyosabb esetben anarthria alakulhat ki, ami a diszartria súlyos formája, ilyenkor az érintett beszédképtelenné válhat. Általános jellemzője, hogy a hibázások konzekvensek, nem változnak kijelentésről-kijelentésre, valamint mind a magánhangzók mind a mássalhangzók torzulhatnak. Hanghelyettesítések és hangbetoldások nem jellemzők.

Hány típusa lehet?

Mivel a diszartria a központi vagy perifériás idegrendszer sérülése következtében alakul ki, a sérülés helyétől függően eltérő tüneti képet láthatunk. Összesen 7 típusát különítjük el.

Kihez fordulhatunk segítségért?

A diszartria diagnosztizálását és terápiáját szakképzett logopédus végzi. Az anamnesztikus adatok, a CT vagy MR felvétel és az aktuális logopédiai diagnosztikai eredmények függvényében határozza meg a diszartria fennállását és annak típusát.

Ha úgy érzi, hogy Ön vagy családtagja hasonló problémával küzdhet, forduljon hozzánk bizalommal.

 

Ha családtagja vagy saját maga esetén azt tapasztalja, hogy arcának egyik fele zsibbad, elgyengül, beszéde hirtelen nehezítetté válik, azonnal kérjen segítséget, hiszen ezek a tünetek a stroke előjelei lehetnek!

Forrás: 

Duffy, J. R. (2005). Motor speech disorders

#diszartria #beszédzavarok #stroke