Milyen a kiegyensúlyozott babatáplálás

Kigyermek etetőszékben

Győr+

 / 2023‑02‑12

Gyermekünk későbbi egészségét befolyásolja a fogantatástól egészen kétéves életkoráig eltelt időszak alatt lezajló genetikai programozás.  Az első 1000 nap táplálásával – melybe a hozzátáplálás is beletartozik – számos népbetegség megelőzhető. A hozzátáplálás időszaka kiváló arra, hogy helyes étkezési szokásokhoz szoktassuk családunkat, kisbabánkat, és ezzel is megalapozzuk felnőttkori egészségét.

Hozzátáplálási ajánlások

A hozzátáplálási ajánlások – mely iránymutatást ad orvosoknak, védőnőknek, édesanyáknak – időről időre megújulnak. Hazánkban sincsen másként, hisz 2019-ben az EMMI kiadta szakmai irányelvét az egészséges csecsemő táplálásával kapcsolatban. Fontos, hogy az étkezések jó hangulatban teljenek, teret hagyva a felfedezésre.

Mikor és mivel kezdjük a hozzátáplálást?

A baba fejlettségéhez, készségeihez és szükségleteihez kell igazítani a hozzátáplálás bevezetését. Általában hat hónapos kor körül már segítséggel képes ülni, tartja fejét és nyakát, kezét szája felé közelíti, hason fekve kinyomja magát nyújtott könyökkel, érdeklődik az ételek-étkezés iránt, megduplázta születési súlyát. Érdemes először tízórai, majd uzsonna, aztán reggeli és ebéd, legvégül vacsora alkalmával kóstoltatni gyermekünket. Havonta egy étkezést vezessünk be a számára. Egyéves korban már kapcsolódjon be a család napi ötszöri étkezésébe. Már a hozzátáplálás elején kínálhatunk többféle szezonális gyümölcsöt, zöldséget, húst, halat, tojást, gabonát, tejterméket különféle állagban, ízesítésben, hőmérsékletben.  Az étkezés gerincét a hazai alapanyagok adják.

Mikor vezessük be az allergéneket?

Egészséges gyermek esetében a leggyakoribb táplálék allergéneket első születésnapja előtt kell bevezetni, ezzel csökkenteni tudjuk a későbbi reakciók kialakulását.  Ez történjen fokozatosan, emelve a mennyiséget, figyelve a tüneteket. Allergén a glutén, tej, tojás, hal, szója, földimogyoró, olajos magvak, tenger gyümölcsei, zeller stb.

Mennyi az annyi?

Ne méregessünk, bízzunk gyermekünkben, érzi, hogy mire és mennyire van szüksége. Szülőként a feladatunk a táplálás során eldönteni, milyen ételt kínálunk gyermekünknek, és ezt hogyan és mikor tesszük. Mi a gyermek feladata? Eldönti, kér-e belőle, és ha igen, mennyit szeretne enni.  Teljen minden étkezés jó hangulatban, stresszmentesen!

Víz, víz tiszta víz!

A hozzátáplálás megkezdésével kínáljuk gyermekünket étkezésekkor kizárólag vízzel, lehetőleg pohárból. Kerüljük a gyümölcslevek, cukrozott teák és tejes italok adását. Ahogy az evés, az ivás is tanult folyamat, segítsük ebben.

Mivel ízesítsük az ételeket?

Gyermekeink sokkal intenzívebben érzik az ízeket. Nyitottak az izgalmas ételek iránt, főzzünk friss és szárított (zöld)fűszerekkel már az elején, kínáljunk egyaránt savanyú, keserű ételeket is. Az ételkészítéshez a lehető legkevesebb sót használjunk. Az édes ízt gyümölcsökkel biztosítsuk, a hozzáadott cukor kerülését 2 éves korig javasolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Milyen ételt/italt ne adjunk?

Kerüljük a cukrot, egyéves korig a mézet. Ne kapjon gyermekünk gyógyteákat, fekete és zöld teákat, nagy mennyiségű tehéntejet, kecsketejet, nyers tojást. Fulladást okozó ételeket, pl.: egészben adott diót, mogyorót, kemény-nyers gyümölcsöt vagy zöldségdarabot.

Cikkünk a Győr+ magazin  2022.02.12-i számában jelent meg.

#babatáplálás